Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

FOTO: AMINTIRI DIN EPOCA CEAUSESCU: Cum arata Abecedarul din 1982. Vezi ce poezii erau ‘la moda’

Despre perioada ceausista am invatat la scoala numai lucruri rele. Iti propunem sa faci abstractie de parerile negative despre anii in care Nicolae si Elena au condus Romania si sa privesti si partea frumoasa, colorata, a acelei epoci.

Abecedarul este cartea de capatai a oricarui scolar. Primul abecedar a aparut la Alba Iulia in anul 1699, la tiparnita Bisericii Ortodoxe Romane, ridicate de Mihai Viteazul in anul 1597.

De atunci si pana astazi, Abecedarul a suferit numeroase modificari. Sa ne oprim, asadar, in timp si sa rasfoim Abecedarul din 1982.

Evident, pe prima pagina din interiorul celei mai importante carti a elevului te privea Nicolae Ceausescu. Abecedarul era insotit de povestitoare care ii ajutau pe copii sa isi faca bine temele, de la liniutele drepte sau oblice pana la bastonase sau primele litere cu ajutorul carora sa scrie cateva cuvinte.

Din abecedar nu puteau lipsi si poeziile la moda in acea vreme, precum cea de mai jos:

CITESTE SI: Jocul care a innebunit milioane de oameni se transforma in film. Vezi trailerul inedit!

CITESTE SI: ZIUA INMORMANTARII: Marele regret cu care ne-a parasit Paula Iacob. Dorinta pe care nu si-a indeplinit-o in cei 83 de ani

„Dimineata
Cu sapun ma spal
Si cu apa rece.
Peste fata toata
Mult clabuc imi trece.

Si de daca somnul
Nu vrea ca sa plece?
Eu, daca ma spal,
Sint vioi cat zece!”

abecedarul-15102015-3

Putina lume stie ca si vulpea a fost pacalita in povestile pentru copii. In abecedarul comunist exista o istorioara in acest sens:

abecedarul-15102015-1

In Abecedarul din 1982 aparea si Mihaela, un celebru personaj de desene animate, foarte indragit in acea epoca:

abecedarul-15102015-4

Poeziile precum „Patria” sau „Partidul” erau asezate in loc de cinste, pe la finalul manualului, dupa ce elevii au invatat deja tot alfabetul.

Erau considerate cele mai importante poezii in acea vreme, iar invatatoarea le dadea note mari scolarilor daca le spuneau pe de rost.

abecedarul-15102015-5

Cum ti se pare Abecedarul din 1982? Este mai bine gandit decat cel de azi sau este si acesta unul de ‘trista amintire”? Noua ne-a placut foarte mult!

7 Comments

7 Comments

  1. Dana

    2015-10-16T13:16:44+03:00 at 2015-10-16T13:16:44+03:00

    De pe acest abecedar au invatat generatii de copii sa scrie si sa citeasca cu usurinta,pe cand actualele manuale sunt oribile si duc lipsa de lecturi si poezii frumoase si usor de retinut.Este mult mai bine gandit Abecedarul,iar dacainlocuiau titlul la poezia”Partidul” si scoteau partea de jos era mult mai usor,mai ieftin si mai eficient.E drept ca domnii profesori universitari nu mai castigau bani frumosi din manualele greoaiede inteles,deci,”Multumim din inima partidului!”. Legat de manuale,pot spune ca in manualul de clasa a noua a copiilor mei, la Limba si literatura romana am gasit o poezie „geniala”:”Oda ghiuvetei”,o porcarie,dar si lectii despre Dante Alighieri cu „Divina comedie”,Stendhal cu „Rosu si negru”si inca cativa scriitori care nu aveau ce cauta in acest manual.Ori e „Limba si literatura romana”,ori „Literatura universala”,dar cred ca nu se mai face diferenta.

    • Iuliana

      2015-10-18T10:12:04+03:00 at 2015-10-18T10:12:04+03:00

      Stimată dna sunt de acord cu dvs.Era o carte frumoasă,cu desene viu colorate si cu texte adecvate vârstei.O țară întreagă învăța de pe același manual.Acum,din 10 scoli dintr-o urbe mica de provincie,fiecare scoala are cartea ei,ba mai mult,fiecare clasă are culegerea ei.În epoca de aur ,niciodată nu erau depăsite manualele si am oferit lumii întregi atâția oameni învățați.Astăzi ,manualele sunt sub orice critica, scrise de niste neaveniți, cu pile si relații pe la minister,si desi,se scriu si se editează in fiecare an,sunt total depăsite de programa scolară.Copii nu mai stiu de unde si ce sa învețe.Exemplele sunt total nepotrivite vârstei lor.De ex.nu -l consider pe Nicolae Iorga tocmai potrivit pentru studiu in clasa a VI sau cum ati mentionat si dvs Stendhal intr-a XI-a,sunt lecturi prea grele si prea complicate si total neadecvate.

    • Gheorghe Radu

      2015-12-27T21:25:14+02:00 at 2015-12-27T21:25:14+02:00

      A-B-C-D-arul are caracter matematic, pentru toate limbile. ex:
      1 – Suma cuvintelor scrise cu o singura litera; a, A – la romani La Englezi; a, A / I(round)
      2 – suma cuvintelor formate din doua litere; a, A, m, M (am, m’am, mama)
      . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
      – s.a.m.d.

      A-B-C-D-arul nu are dece sa fie modernizat de vreme ce modul de alcatuire este matematic, pentru majoritatea limbilor.
      – Rescrierea A-B-C-D-arului este legata de infamia profesorilor care ciugulesc „drepturi de autori”
      invocind regimul politic !
      Ex:
      Sub Germani:
      Dar ca berlin sub cer,
      De-ai umbla cu opinci de fier,
      Altu’n lume nici ca e
      Sa i se asemene !
      Sub Rusi;
      Dar ca Moscova sub cer,
      De-ai umbla cu opinci de fier,
      Alta’n lume nici ca e
      Sa ise asemene !

      ATENTIE LA MANUALELE SCOLARE / UNIVERSITARE (MAI ALES) CRE SINT „UPDATE” DE PROFESORI
      – .NIMIC NU POATE IMPUTII MAI MULT O NATIUNE ! ! !
      – IN S.U.A. CARTILE TEHNICE SINT „UPDATE” IN BAZ ARTICOLELOR ESENTIALE, APARUTE IN REVISTELE
      DE SPECIALITATE; ADICA POTI INTILNII EDITIA 21 A UNEI CARTI TEHNICE CAUTATE !

      PRODUCEM INGINERI PENTRU „O INDUSTRIE SUBLIMA, DAR CARE LIPSESTE CU DESAVIRSIRE ”
      SI CINE PLATESTE ASTA ? CURVELE DIN PARLAMENT ?

      CU RETORICA NU SE PUNE NIMIC INAPOI.
      MAI TREBUIESC SI PORCII DE OFITERI SA NU MAI LIPEASCA COPITA IN FATA UNOR CACATI CIVILI !
      VA VENI O VREME CIND VOR DA SEAMA ACESTI CACATI IN UNIFORMA, ALESI DUPA PRINCIPII DEMOCRATICE, ADICA; LASITATE, URA SI NU PATRIOTISM !
      EI NU SINT CAPABILI SA VADA MACAR SUFERINTELE FAMILILOR DI CARE PROVIN

      ADUCETI-VA AMINTE: BOIERI SA NU MAI FIE

  2. Harabagiu Alexandrina

    2015-10-17T07:40:26+03:00 at 2015-10-17T07:40:26+03:00

    ABECEDARUL , chiar era cartea de capatai ; a ramas neschimbat decenii ; era frumos colorat , usor de abordat , conceput bine ( atat pentru citire cat si pentru scriere ) , era minunat ! Nu era carte in voga 2 ani , ca un papuc !
    Decidenti in materie !
    Reconsiderati-va atitudinea in materie !
    Nu ignorati educatia !
    Reparati stricaciunile pana nu e prea tarziu !

  3. Gheorghe_ puiu

    2015-10-17T17:53:18+03:00 at 2015-10-17T17:53:18+03:00

    Pacat, ca guvernanti nu gandesc binele copiilor nostri . Ce vor lasa in urma lor ? ; dispretul nepotilor. Traditia abecedarului trebuia respectata , deoarece era bun si usor de perceput de catre cei mici . Acesta nu era creatia lui Ceausescu ci a dascalilor care l-au creat . Am varta de 67 ani si asa l-am pomenit . Cei care fac manuale pentru copii si-au uitat originea si copilaria . De aceea nu au nici capacitatea nici determinarea de a creea manuale bune pentru copii.

  4. Raluka

    2016-07-24T18:54:42+03:00 at 2016-07-24T18:54:42+03:00

    loool ce tampenie.. 😉 cum era imbracat ala frumusel cu basca alba si ciorapi pana la genunchi.. 😉 hahahaha.. 😉 sau ce poezie imbietoare patriotica cu partidul au pus burtosi acolo.. 😉 sa invete copii de-a intaia poezii despre partid.. 😉 vai de capu lor de panarame.. 😉 no comment.. 😉

    • Gelu

      2016-07-26T08:15:39+03:00 at 2016-07-26T08:15:39+03:00

      Nu stiu si nu ma intereseaza varsta ta, dar in materie de ignoranta, ai putea sa castigi locul 1 intr-o astfel de competitie. Ce era tampenie? Da, nu era ok sa faca propaganda, dar totusi, manualul acela era mult mai bine gandit pentru un copil de 6-7 ani si banuiesc ca exact asta s-a dorit sa se scoata in evidenta. Am rasfoit si eu un astfel de Abecedar prin ’94. L-as rasfoi si acum si crede-ma ca e mai mult o lectie de istorie. Si nu numai o lectie de istorie cat o lectie pentru cei care fac acum manuale la kilogram. Daca e o poezie despre partid, poti sa o ignori, dar ia ce e bun din acea carte. UIta-te la TV la programele pentru copii. Sunt jalnice, pline de violenta, de ifose adolescentine si de asa-zisi copii care vor sa para maturi. Nu asa ceva trebuie promovat. Copiii trebuie sa isi traiasca copilaria, nu sa se maturizeze mai repede. Toate la timpul lor. Intr-o viata nu poti sa faci cat faci in doua.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top