Sanatate
5 secrete pentru a mentine fructele si legumele proaspete mai mult timp
O problema destul de des intalnita in randul celor care fac cumparaturi – indiferent ca din supermarket sau piata – este ca atunci cand cumpara un fruct sau o leguma, acestea sunt proaspete, dar a doua zi se strica sau se innegresc, obligand consumul lor in scurt timp. Nu mai e cazul sa te grabesti de-acum incolo. Iata 5 secrete care te vor ajuta sa mentii fructele si legumele proaspete pe o perioada mai lunga de timp.
1. Nu „sufoca” alimentele
Cand iti depozitezi fructele si legumele proaspete in pungi de plastic, nu le inchide etans. Ia o scobitoare si incepe sa faci gauri in punga (cate una la 15 cm) pentru a permite aerului sa circule in punga. Aceasta procedura ajuta produsul sa reziste mai mult, intrucat previne condensul si incretirea cojii.
2. Tine produsele de pe raftul de sus departe de caldura si lumina soarelui
In timp ce daca stau asezate pe raftul de sus, fructele si legumele proaspete pot deveni coapte mai repede, atunci cand sunt coapte complet, baga-le imediat la frigider pentru a le mentine aceasta stare mai mult timp. Produsele care nu se pastreaza la frigider, cum ar fi ceapa sau avocado, vor rezista mai mult timp intr-un loc racoros, intunecat, precum camara.
3. Indeparteaza imediat petele negre
Cand ajungi acasa de la aprozar, indeparteaza partile prea coapte sau lovite si frunzele inainte de a depozita restul. De ce trebuie sa faci acest lucru? Pentru ca partile prea coapte ale fructelor sau legumelor emana un gaz inodor numit etilena care accelereaza procesul de maturare al acestora, deci prin urmare, produsele se vor strica mai repede.
CITESTE SI: Iata cele 5 legume cu care poti inlocui carnea! Contin multe proteine!
4. Separa frunzele verzi de la sfecla
Cand cumperi sfecla este o super afacere, ai dublul de nutrienti intr-o singura leguma deoarece atat frunzele, cat si leguma propriu-zisa, ofera diferite tipuri de fitonutrienti, vitamine si minerale. Asigura-te ca separi frunzele de sfecla cand ajungi acasa de la piata pentru ca, daca nu le rupi, sfecla se va usca deoarece frunzele se hranesc cu continutul ei.
5. Depoziteaza rosiile cu codita in sus
Una dintre cele mai populare legume (care de fapt e un fruct) va fi mentinuta proaspata mai mult timp daca o lasi pe bufet, nu in frigider. Dar uite care e trucul pentru a rezista si mai mult; Pentru rosiile care nu mai au codita: aseaza-le cu locul in care era codita in jos pentru a preveni aerul sa intre in varful rosiei, acolo unde era atasata de planta propriu-zisa. Acest lucru va incetini procesul de alterare semnificativ. Daca ai cumparat rosiile cu tot cu codita, acestea ar trebui depozitate pe bufet, cu codita in sus.
Cat de utile ti se par aceste secrete? Spune-ne in comentarii.
Sursa foto: Shutterstock