Sanatate
Gheorghe Mencinicopschi, avertisment dur! Pericolul grăsimii de pe abdomen
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a vorbit în emisiunea „Descoperiți” despre pericolul dat de grăsimea din jurul taliei. Medicul vorbește și despre celulită și alimentele nesănătoase.
Pericolul grăsimii de pe abdomen
„Vorbim de o adipozitate, de o grăsime omentală, obezitatea centrală care constă în acumularea de adipocite, celulele grăsimii, în interiorul abdomenului printre organe.
Periculozitatea acestei grăsimia abdominală este că adipocitele omentale sunt adevărate celule horomonale. Ne alegem vrând-nevrând cu o mare glandă constituită din această grăsime absominală care produce hormoni, care perturbă echilibrul, în special al hormonilor estrogeni și testosteroni.
De aceea are o foarte mare înrâurire asupra fertilității și chiar poate să ducă și la impotență.”, a declarat specialistul.
Gheorghe Mencinicopschi, despre celulită
„Celulita nu este o grăsime simplă, celulita la origine este o inflamație a celulelor, la fel și celulele astea adipocite cantonate în zona abdomenului, burtica, secretă niște hormoni proinflamatori, apare o stare inflamatorie cronică în organism subdiagnosticată pe terenul căruia se dezvoltă celelate boli, bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, anumite forme de cancer.
Grăsimea asta abdominală este o grăsime nocivă, o grăsime cu activitate intens hormonală, care dezechilibrează constelația hormonală atât a bărbatului, cât și a femeii.”, a mai spus profesorul Mencinicopschi.
Cum ar trebui să slăbim sănătos
„Organismul are nevoie de foarte mulți nutrienți non-nutrienți, adică avem nevoie de proteine de bună calitate, de glucide, de lipide de bună calitate, are nevoie de minerale, de vitamine, de antioxidanți, de fibre alimentare.
Omul de când l-a lăsat natura a consumat o cantitate preponderentă în dieta lui de carbohidrați. (…) Putem vorbi de carbohidrați buni și răi. Iată niște carbohidrați buni: pectinele – jeleurile din fructe – în momentul în care facem peltea, ea se face din componenta de fibre alimentare solubile care se cheamă pectine.
Același lucru se întâmplă și când facem piftie, numai că aici intervine un alt component proteic, gelatina, care e bună.
CITEȘTE ȘI: Cura de detoxifiere creata de dr. Mencinicopschi, PE ZILE. Ce trebuie sa consumi in prima dimineata
Dietă înseamnă stil de viață în traducerea cuvântului vechi grecesc. Important este și aportul alimentar, să fie echilbrat.”, a mai spus specialistul.
Articole pe aceeași temă: Produse alimentare de Crăciun care vin la pachet cu CANCERUL – Doctor Mencinicopschi
Doctorul Mencinicopschi este printre primii nutriționiști din România care a abordat problema introducerii aditivilor alimentari până și în cele mai banale preparate.
Masa de Crăciun conține, în speță, foarte multe feluri de carne. Întrucât în ultima vreme nu există mezeluri în care să nu existe aditivi alimentari, aditivii cancerigeni s-au extins și în grăsimile care sunt folosite la diferite rețete așa-zise tradiționale.
Într-un interviu de acum 6 ani pentru ziarul „Jurnalul Național”, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre marile provocări ale omului modern în materie de mâncare.
„Intotdeauna un aliment din acea vreme (n. r.: referire la perioada omului primitiv) era si un aliment bun din punct de vedere nutritional, hranitor. Carnea – omul a invatat sa o prepare, dar intr-un mod foarte sanatos si simplu.
Niciodata omul ancestral nu si-a ars carnea. Pur si simplu faceau foc pe niste pietre, indepartau jarul si puneau pe aceste pietre incinse carnea. Astazi tocam carnea, ii adaugam aditivi, o punem pe gratar, cade grasimea pe jar, jarul impreuna cu grasimea afuma carnea cu substante cancerigene.
Am putea sa le si denumim: sunt hidrocarburi policiclice aromate, care, pe langa faptul ca sunt cancerigene, perturba si echilibrul dintre satietate si foame. Si, incet-incet, ne ingrasam si devenim obezi”, a declarat specialistul.
Gheorghe Mencinicopschi spune că nu e de ajuns să mâncăm sănătos, ci să mâncăm corect!
„De mii de ani, omul a mancat anumite alimente, iar acestea au devenit compatibile cu genomul sau. Lucrurile stau mult mai profund decat credem noi. Alimentele reactioneaza direct cu cromozomii nostri, cu materialul nostru genetic.
Suntem ceea ce mancam. De multe ori uitam un fapt: de circa 40 de mii de ani, genomul omului, omul ca fiinta biologica, nu s-a modificat. Dar alimentatia sa s-a modificat foarte rapid.
Omul are, spre deosebire de restul speciilor, o evolutie dihotomizata, foarte lenta. Din punct de vedere socio-cultural ne-am modificat complet. Ne-am creat un mediu atat de atropizat, artificializat, incat suntem neadaptati la mediul pe care ni l-am creat.
Traim in spatii inchise si suntem ingrozitor de sedentari. Omul este o masinarie facuta pentru miscare. In momentul in care nu mai facem miscare, putem sa mancam sanatos, ca tot ne imbolnavim”, a mai spus nutriționistul pentru publicația amintită mai sus.
„In viata moderna sunt foarte multi factori perturbatori care ne-au dus la pierderea instinctului si a capacitatii noastre de a manca sanatos, corect.
Omul modern trebuie neaparat sa invete sa manance, sa aiba cunostinte de nutritie, pentru ca altfel va cadea prada unor alimente care nu-l vor omori imediat, dar cu siguranta il vor imbolnavi grav. Sa invatam sa mancam corect.
Acesta este tributul pe care il platim pentru asa-zisa viata moderna a noastra, asa-zisul confort. Cine sunt ucigasii de astazi ai omului?
Sunt aceste alimente industrializate, chimizate, dezechilibrate din punctul de vedere al profilului nutritional, sedentarismul si dragostea noastra infinta pentru confort”, a concluzionat doctor Menci.