Stiri
Halloween – istorie și tradiții
Halloweenul este o sărbătoare de origine celtică (coincide cu festivalul celtic Samhain), populară în Statele Unite ale Americii, care a fost preluată ulterior de foarte multe popoare și totodată influențată de toate acestea. La creștini este cunoscută drept Ziua Tuturor Sfinților. Cele mai cunoscute țări care serbează Halloweenul sunt SUA, Canada, Irlanda, Marea Britanie, Australia și Putero Rico.
Conform credințelor celtice, în seara dintre 31 octombrie și 1 noiembrie se deschid porțile Tărâmului de Dincolo, iar spiritele pot traversa în lumea vie. De aici a pornit și tradiția măștilor și a costumațiilor – se crede că prin aceste măști care mai de care mai urâte spiritele rele vor fi alungate. În timpul festivalului Samhain, oamenii se costumau și făceau focuri printre care treceau împreună cu animalele, pentru a se purifica.
CITEȘTE ȘI: UNDE SĂ MERGI AZI DE HALLOWEEN, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI
Odată cu trecerea timpului, această sărbătoare a suferit mici transformări, iar cea mai importantă influență a avut-o biserica romano-catolică. Aceasta a transformat ziua de 1 noiembrie într-o zi dedicată tuturor sfinților (All Hallows). Astfel originea denumirii de Halloween vine din engleză și semnifică noaptea de dinaintea Zilei Tuturor Sfinților (All Hallows Even).
Există numeroase tradiții și obiceiuri legate de această zi. Spre exemplu, modelarea dovlecilor – care era asociață cu ziua recoltei și abia în secolul 19 a devenit un simbol pentru Halloween. După cum am menționat mai sus, oamenii obișnuiesc să se costumeze cât mai urât pentru a speria spiritele rele sau pentru a semăna foarte mult cu acestea în scopul de a fi ignorați de ele. În Statele Unite copiii merg cu colinda (vestitul Trick or Treat), costumați în cele mai înspăimântătoare haine. Această tradiție a fost inițiată în 1950, în America de Nord, datorită UNICEF și s-a extins foarte repede în toată țara.
Totodată există și foarte multe mâncăruri tradiționale printre care putem enumera: merele caramelizate, caramelele, porumbul glazurat, bomboane în formă de boabe de porumb, cranii sau dovleci, plăcinta cu dovleac și semințele de dovleac prăjite.
Noi sărbătorim mâine ziua morților (moșii de toamna), însă în ultima perioadă tinerii români au adoptat și ei Halloweenul, iar în marile orașe se organizează o mulțime de petreceri tematice. Tu ce părere ai despre acest lucru?