Stiri
Iată secretele pe care le ascunde ştiinţa iubirii
Scânteia pe care o simțim atunci când întâlnim pe cineva care ne aprinde pasiunea este cercetată şi definită de ştiinţa iubirii.
CITEŞTE ŞI: CARE ESTE DIFERENŢA DINTRE IUBIRE ŞI PASIUNE ÎNTR-UN CUPLU
Ce se întâmplă în creierul tăru atunci când ai depistat pe cineva care îți este pe plac? Conform unui studiu din 2010, condus de prof. Stephanie Ortigue de laUniversitatea Syracuse din New York, douăsprezece zone din creier lucrează simultan pentru a elibera un cocktail de chimicale care te fac să te simți bine, precum dopamina, oxitocina, adrenalina și noradrelina.
Elixirul potent declanșează reacții fizice și psihologice specifice. Oxitocina promovează interacțiunea între parteneri; dopamina crează sentimentul de euforie; în timp ce adrenalina și noradrelina sunt responsabile pentru nopțile lipsite de somn și preocuparea generală care acompaniază de obicei stadiile incipiente ale unei relații.
Sărutul implică mai multe decât doar împărțirea pasiunii. ADN-ul este împărțit între îndrăgostiții care se sărută pasional. Asta înseamnă că nu simțeai doar gustul salivei și a shot-urilor în clubul de weekendul trecut, dar și puțin din materialul genetic al persoanei respective, s-a adeverit într-un studiu publicat anul acesta, cercetătorii de la Universitatea Comenius din Bratislava, Slovacia
Această cercetare ar putea fi folosită pentru a-i identifica pe cei care au comis agresiuni cu natură sexuală sau chiar să verifici dacă partenerul sau partenera te înșeală.
O echipă internațională de psihologi a descoperit în 2010 că bărbații tind să fie atrași de femeile care sunt mai mici de înălțime decât ei, au o față tinerească și simetrică și care posedă caracteristici ca sâni plini, buze pline și rată mică talie-șold.
Cea mai puternică și plauzibilă teorie este însă că iubirea a evoluat ca metodă de a promova suportul parental al copiilor, care sunt dependenți de ajutorul parental pentru o perioadă lungă de timp.