Star
Ileana Constantinescu, cea mai apropiată prietenă a lui Ion Dolănescu, de urgență la spital
Cunoscuta interpretă de muzică populară, Ileana Constantinescu, a ajuns de urgenţă la spital, informează romaniatv.net. În vârstă de 88 de ani, artista a ajuns la Spitalul Floreasca din Capitală din pricina unor probleme cardiace şi a glicemiei mărite.
Deşi iniţial Ileana Constantinescu ar fi trebuit să stea în spital până după sărbători, medicii au decis ca aceasta să fie externată mai devreme. Având în vedere că Ileana Constantinescu suferă de demenţă avansată, ea nu poate sta singură în casă, iar una dintre rude ar trebui să vină să o ia.
Sursa citată scrie, însă, că niciunul dintre nepoţii acesteia nu este interesat de starea de sănătate a artistei, cu toate că averea ei ar fi ajuns la aceştia.
Ileana Constantinescu a fost foarte bună prietenă cu celebrul Ion Dolănescu.
„A fost cea mai apropiată prietenă a tatălui meu, am crescut sub ochii acesei mari artiste.”, declara în urmă cu ceva vreme Ionuţ Dolănescu.
Cine este Ileana Constantinescu
Ileana Constantinescu s-a născut pe 30 mai 1929, în localitatea Comani, județul Olt. Ea este o cunoscută cântăreață română de muzică populară.
În 1951 o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an.
Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.
În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”.
A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.
În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.
Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase. I-au fost colegi Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu, Natalia Gliga și Benone Sinulescu.
A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.
Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul Ileana Constantinescu la 75 de ani, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă, Florentina Vlad etc.
Ileana Constantinescu, despre prietenia cu Ion Dolănescu
Ileana Constantinescu a fost cea mai bună prietenă a lui Ion Dolănescu. În brațele sale, îndrăgitul cântăreț și-a dat ultima suflare. Într-un interviu acordat în anul 2008, Ileana Constantinescu a povestit cum s-a cunoscut cu Ion Dolănescu.
“În ’77, după cutremur, am început colaborarea cu el. Am primit un telefon de Ionaş, cum îi spun eu, care mi-a zis: «Hai cu mine la un botez la Snagov!». M-am dus, iar a doua zi mi-a spus: «Hai şi la o nuntă!». Aveam 48 de ani la vremea aceea.
Mă angajasem la Doina Ilfovului când am început colaborarea cu Ion Dolănescu. Pe noi ne-a legat şi o mare simpatie care s-a transformat într-o prietenie adevărată, pentru că de 30 de ani sunt vecină cu el şi colaborăm.”, spunea Ileana Constantinescu.