Stiri
Importanța explicării propriilor emoții copiilor
De ce e important ca părinții să le vorbească copiilor lor despre propriile sentimente? Mulți vor spune că sunt mici, că nu își dau seama, că nu înțeleg, că nu le face bine. Da, sunt mici, dar îți dau seama imediat când ceva nu e în regulă cu unul dintre părinți, percep emoțiile celor mari, singura diferență e că nu le pot numi. “Dar de ce îi ajută să le spun despre ceea ce simt? “ … “Nu îi încarc cu propriile probleme?”
În primul rând se va face asocierea între ceea ce simt și denumirea acelei emoții. Spre exemplu, atunci când e furios îți va spune “sunt furios” și nu “mă doare capul” (furia este o emoție ce e resimțită în corp la nivelul capului). Copii învață prin copiere, în special prin a îi copia pe părintți. E cea mai ușoară metodă de învățare, în special la vârstele foarte mici.
Este extrem de important cum îi explicaț ceea ce se întamplă cu voi. Cele mai dese cazuri, de unde și teama transferării problemelor la copii, sunt acelea în care părinții au tendința de a le spune ceva gen: “Ce rău e taicătu’! Nu vrea să mă asculte! Face numai cum vrea el…”; “Maică-ta nu mă bagă în seamă. Eu nu însemn nimic pentru ea…” Acest gen de exprimare chiar transferă copilul în problemele și neîntelegerile părinților deoarece aduc un surplus prea mare de informații și, în al doilea rând, tendința va fi, chiar și nespusă, de a i se cere copilului să țină cu unul dintre părinți, adică să aleagă între mamă și tată.
Dacă cei doi părinți nu își pot gestiona propriul conflict, cel mai indicat ar fi să apeleze la consiliere psihologică de cuplu, pentru a învăța să se exprime unul față de celălalt, să se asculte și să își rezolve conflictele fără a mai fi necesară intervenția “micilor ajutoare”. Varianta cea mai sănătoasă este aceea de a spune “Eu și tata ne-am certat. Nu are legatură cu tine. Este în regula să ne și supărăm, dar ne vom rezolva problemele singuri.” Atunci când supărarea este legată de ceea ce a făcut copilul îi puteți spune ceva în genul: “Ceea ce ai făcut mă deranjează, supără etc. (în funcție de situație). Te iubesc în continuare, dar e important să înțelegi că ai greșit.”
Problemele apar atunci când părinții nu îți dau seama de ceea ce simt, când decodifică greșit propriile emoții și, în cazuri extreme, nu mai simt nimic (real fiind o falsă impresie pentru că apar dureri de burta, spate, cap, inima etc.). În aceste cazuri este indicat un demers psihoterapeutic prin care să se cunoască mai bine pe ei pentru că, mai apoi, să poată să își învețe proprii copii.
Acest text a fost scris de Roxana Alina Olaru.