Connect with us

Revistateo.ro

INALTAREA SFINTEI CRUCI,14 septembrie, TRADIȚII SI OBICEIURI

Stil de viata

INALTAREA SFINTEI CRUCI,14 septembrie, TRADIȚII SI OBICEIURI

INALTAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. TRADITII SI OBICEIURI de ZIUA CRUCII: In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria SFINTEI CRUCI:

INALTAREA SFINTEI CRUCI, ZIUA CRUCII, 14 SEPTEMBRIE. – Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a SFINTEI CRUCI) din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

ZIUA CRUCII. INALTAREA SFINTEI CRUCI: Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sarbatorile crestine, este singura cu post aspru si rugaciune ce apare atat in calendarul bizantin (ortodox si greco-catolic), cat si in cel latin, la data de 14 septembrie.

TRADITII SI OBICERIU de ZIUA CRUCII: Batranii spun ca de ziua Crucii se inchide pamantul, care ia cu sine insectele, reptilele si plantele ce au fost lasate la lumina in primavara.

ZIUA CRUCII este considerata data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei.

INALTAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE, TRADITII, OBICEIURI. In lumea satelor inca se mai crede ca, in aceasta zi, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.

INALTAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE: Tot in aceasta zi, preotul sfinteste via si butoaiele de vin, pentru ca si in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata. Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culesi astazi. Ei trebuie pastrati ca ofranda pentru pasarile cerului si de aceea se numesc, in limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

TRADITII SI OBICEIURI de ZIUA CRUCII, 14 SEPTEMBRIE. In serile culesului, podgorenii fac focuri din vita uscata, in jurul carora petrec cu mancare, bautura si muzica.

Tot la aceasta data se sfintesc la biserica busuiocul, menta, maghiranul si cimbru, considerate plante magice.

Despre busuiocul sfintit in aceasta zi se crede ca alina durerile, chiar si migrenele puternice sau durerile de dinti.

TRADITII SI OBICEIURI de ZIUA CRUCII. In mediul rural, cu crengute de busuioc aprinse se afuma bolnavii de friguri. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, in perioada epidemiilor.

INALTAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE, TRADITII, OBICEIURI. Monedele sfintite in aceasta zi, pastrate in portofel, alaturi de o cruciulita aduc belsug si spor in munca.

Totodata, aceasta sarbatoare este tinuta astazi si pentru ca Sfanta Cruce a fost gasita pe 14 septembrie. Din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci.

INALTAREA SFINTEI CRUCI, 14 SEPTEMBRIE. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

 

2 Comments

2 Comments

  1. yolanda chbeir

    2014-09-14T16:42:22+03:00 at 2014-09-14T16:42:22+03:00

    Multumesc pentru informatiile aduse.

  2. MorarSimona -Gabriela

    2014-09-14T19:48:15+03:00 at 2014-09-14T19:48:15+03:00

    Multumesc tare mult pt informatiile primite !Multa sanatate tie si celor dragi tie !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top