Stiri
Incendiu la mănăstire
Nouă mașini de pompieri au trebuit să intervină aseară la o mănăstire din Prahova, întrucât a izbucnit un incendiu de proporții care s-a extins asupra chiliilor lăcașului de cult cu repeziciune.
Potrivit Mediafax, incendiul a izbucnit aseară la o mănăstirea Antonie cel Mare din Dumbrăvești, satul Mălăești. Potrivit primelor date primite de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu există victime.
Acțiunea pompierilor, care au venit la fața locului cu nouă autospeciale, a durat trei ore. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, incendiul a izbucnit în jurul orei 22:16 și a distrus acoperișul mai multor chilii.
Flăcările s-au extins la acoperișurile chiliilor (parter, etaj și mansardă), cuprinzând o suprafață de 600 de metri pătrați. În momentul în care flăcările se năpusteau asupra chiliilor, la mănăstire se aflau șase călugări, însă niciunul nu a suferit din cauza incendiului.
Deși nu au existat victime, o ambulanță SMURD a fost tot timpul la mănăstire, ca măsură de prevenție în cazul în care starea de sănătate a călugărilor s-ar putea complica din cauza șocului incendiului.
Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare este o mănăstire ortodoxă din satul Mălăești, comuna Dumbrăvești, iar accesul spre această mănăstire se poate face de pe Drumul Județean 102, drumul care leagă localitățile Ploieși și Slănic Prahova. Mănăstirea se află la o distanță de 28 de kilometri de reședința județului Prahova, Ploiești, și la 16 km de Slănic Prahova.
Mănăstirea are o istorie interesantă: acum 250 de ani a existat un schit de călugări în pădurea din Mălăești, ce aparținea de o altă mănăstire, Vulcănești. Tot ce se mai știe astăzi despre acel schit este numele ultimului călugăr care l-a servit pe Dumnezeu, un monah pe nume Vlad. Construirea Mănăstirii Sf. Antonie cel Mare se datorează Ieromonahului Antonie Lita, de la Mănăstirea Crasna Prahova.
Potrivit legendei locale, călugărul Antonie a visat cum va arăta mănăstirea cu exactitate, centimetru cu centimetru. Credința puternică a acestuia l-a ajutat să-și ducă visul la bun sfârșit, rezultatul fiind mănăstirea care există și astăzi.