Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Inceput de an scolar ATUNCI si ACUM: de la cravata de pionier si cerneala, la fusta scurta si tableta

Fiecare inceput de an scolar starneste discutii intre generatii, pe tema: „pe vremea mea…”. Va invitam la o incursiune in timp, de la scoala anilor 70-80 pana in vremurile noastre. Cand sa fie mai bine: atunci sau acum?

Indiferent ca este vorba despre anii ’70, ’80 sau 2015, sunetul clopotelului inseamna acelasi lucru pentru copii si adolescenti: finalul vacantei, un nou an cu lectii, teme si examene, dar si revenirea cu prietenii si colegii din scoala.

Diferenta vine din modul in care intampinau pustii din anii ’80 un inceput de an scolar si cum merg cei din anul 2015 la festivitatea de deschidere.

Daca, in vremea comunismului, rechizitele nu se gaseau tocmai usor, iar pregatirea costumului de pionier era o mare bucurie, pustii de astazi au alte probleme: cu ce personaj din seriale sa fie imprimate caietele, ce haine se poarta si… „mama, pot sa imi iau tableta la scoala?”.

In anii 80, posibilitatile erau mici, la fel si pretentiile elevilor: aveau cam aceleasi ghiozdane si caiete, de multe ori ramase de la fratii mai mari sau alte rude. Isi cumparau de la librarie aceleasi invelitori albastre pentru caiete, etichete, radiere chinezesti, cerneala albastru inchis.

Elevii abia asteptau sa poarte uniforma de pionier si sa depuna juramantul.

CITESTE SI: Scrisoarea INVATATOAREI catre parinti si copii, la inceput de AN SCOLAR

CITESTE SI: Scrisoarea EMOTIONANTA a unei fetite care se pregateste de scoala, CATRE MAMA AFLATA LA MUNCA IN SPANIA

Sursa foto: Facebook DE-ALE SCOLII

Sursa foto: Facebook DE-ALE SCOLII

Sursa foto: Facebook Copilaria anilor 80-90

Sursa foto: Facebook Copilaria anilor 80-90

In trecut, prima zi de scoala insemna o tinuta adecvata, par tuns impecabil, ghiozdan simplu si incapator, pe cand astazi, tinerele poarta postete, haine „cool”, fuste scurte, mergand in curtea scolii ca pe podium.

Sursa foto: comunismulinromania.ro

Sursa foto: comunismulinromania.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Astazi merg la scoala cu telefonul inteligent si tableta. IATA CUM ARATA „ECHIPAMENTUL” ELEVILOR PE VREMURI

Sursa foto: etimpu.com

Sursa foto: etimpu.com

Sursa foto: etimpu.com

Sursa foto: etimpu.com

Sursa foto: etimpu.com

Sursa foto: etimpu.com

Fiecare inceput de an scolar este un prilej bun pentru copii si tineri sa se intalneasca cu acei colegi pe care nu i-au vazut in vacanta de vara si sa isi povesteasca pataniile. Daca acum, comunicarea in timpul orei este floare la ureche, prin SMS sau Whatsapp, in anii ’80, era mai palpitant: mesajele se trimiteau prin biletele, precum cel de mai jos:

Sursa foto: stefanturcu.ro

Sursa foto: stefanturcu.ro

Bineinteles, cei care au apucat vremea oracolelor isi amintesc ce multe secrete erau gazduite intr-un simplu caiet. Daca in acest inceput de an scolar, se „da check-in pe Facebook”, pe vremuri, fiecare isi aducea oracolol care circula din elev in elev pentru a fi completat.

Sursa foto:  reveica.ro

Sursa foto: reveica.ro

Tu ce parere ai despre modul in care s-au schimbat vremurile? Te numeri printre cei care ofteaza cu nostalgie la amintirea costumului de pionier sau sustii stilul modern al elevilor? Cand era mai bine, atunci sau acum?

Surse foto: comunismulinromania.ro, adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top