Stiri
Incredibil: vezi cum îţi schimbă bacteriile starea de spirit
Bacteriile din interiorul nostru sunt capabile să ne schimbe şi să ne influenţeze starea de spirit. Avem în organism mai multe bacterii decât celule – numai intestinele conțin peste 100 de trilioane de bacterii dintr-o largă varietate de specii, multe dintre ele jucând roluri esențiale în descompunerea alimentelor și în sistemul imunitar.
CITEŞTE ŞI: LEACUL NATURAL CARE COMBATE INSOMNIA
Este un domeniu de cercetare fierbinte, care a explodat acum zece ani, după ce o echipă de cercetători japonezi a investigat microbiomul intestinal al șoarecilor. Animalele fuseseră crescute într-un mediu steril, fiind cât se poate de „fără germeni”. Astfel s-a creat o referință care permitea cercetarea creierului înainte și după colonizarea cu bacterii.
Spre surprinderea lor, cercetătorii au constatat că șoarecii „aseptici” au în sânge concentrații mai mari de hormoni ai stresului în comparație cu cobaii „infectați”, ca reacție la imobilizare. Iar când cobaii aseptici au fost colonizați cu anumite bacterii, răspunsul lor la stres s-a schimbat. Mai mult, animalele aseptice prezentau diferențe în concentrațiile unei proteine produse de creier care influențează instinctul de supraviețuire, procesul de creștere și legăturile neuronale.
Cea mai mare parte a microbiomului intestinal, inclusiv bacteriile, ne-a fost transmis de vaginul mamei, la naștere, sau de piele și de mediu pentru cei născuți prin cezariană. Odată ajunși pe lume, noi și microbioamele noastre vom fi influențați de o mulțime de factori, precum mediul, dieta, antibioticele, stresul și zestrea genetică. În consecință, căpătăm o mulțime de microbi care împreună cântăresc cam cât un creier uman.
Dacă anterior știam că ale noastre creiere pot influența microbiomul, mai multe studii recente sugerează că procesul de comunicare este reciproc. O serie de cercetări separate au relevat că microbii intestinali sunt direct implicați într-o sumedenie de afecțiuni, cum ar fi obezitatea, anxietatea clinică, maladia Parkinson sau deficiențele de comportament social. Da, ați citit bine, microbii ne-ar putea influența dispoziția în orice moment al zilei.