Connect with us

Revistateo.ro

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat

Credinta

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci astăzi, este mare păcat

Pe 21 noiembrie, creștin-ortodocșii din întreaga lume prăznuiesc una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Este vorba despre Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Este ziua în care Fecioara Maria, Mama lui Iisus Hristos, a fost dusă la Templu de către Sfinții Ioachim și Ana. Acolo, Arhiereul Zharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intra o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat apoi în Templu timp de 12 ani.

În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și ca Sărbătoarea Luminii. Astăzi este dezlegare la pește, așa că cei care țin post pot consuma pește și preparate din pește până la miezul nopții.

Tradiții Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi, este mare păcat să speli și să faci curat. În Moldova și Oltenia, această sărbătoare mai este numită și Vovidenia sau Ovidenia.

Ca și tradiție, în ziua de 21 noiembrie, credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

Citește și: Rugăciune pentru Postul Crăciunului

Ușile și ferestrele se ung cu usturoi pentru a învinge spiritele rele.

Se spune că astăzi, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Tot astăzi este ziua în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

Se mai spune și că așa cum va fi vremea în ziua de Ovodenie, aşa va fi toată iarna: dacă noapte va fi senină, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat; în schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor.

În schimb, dacă este soare, va urma o vară secetoasă. Dacă este nor, în timpul anului sănătatea oamenilor va fi una precară și dacă va ninge, va urma o iarnă foarte grea.

Tropar la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Condac la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ şi Fecioara, Sfinţită Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astăzi este adusă în Casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top