Connect with us

Revistateo.ro

Intrarea in biserica a Maicii Domnului traditii obiceiuri si superstitii

Stil de viata

Intrarea in biserica a Maicii Domnului – traditii, obiceiuri si superstitii

Intrarea in biserica a Maicii Domnului este praznuita pe data de 21 noiembrie. Iata cele mai importante traditii, obiceiuri si superstitii legate de aceasta sarbatoare.

Intrarea in biserica a Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub numele de Ovidenia sau Vovidenia. Biblia spune ca parintii Maicii Domnului, Sfintii Ioachim si Ana, erau lipsiti de copii, astfel ca, plini de credinta, i-au cerut lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil, fagaduindu-i ca il vor duce la templu si il vor inchina Lui.

Un inger trimis de Dumnezeu le vesteste ca vor avea o fata, iar numele ei va fi Maria. Sfintii Ioachim si Ana si-au tinut cuvantul in fata Domnului si, dupa trei ani de la nasterea Maicii Domnului, au mers cu aceasta la templu.

CITESTE SI: Reteta de POST: Macrou umplut cu legume

Sunt intampinati de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, cel care o duce pe Maria in Sfanta Sfintelor, cea mai importanta incapere din templu, unde sta pana la varsta de 15 ani.

Unele persoane au afirmat ca acest lucru nu era cu putinta, insa Biserica spune in cantarile ei „Ceea ce s-a hranit in Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune”, dupa cum se arata pe site-ul crestinortodox.ro.

In traditia noastra, intrarea in biserica a Maicii Domnului sau Vovidenia este vazuta ca o zi magica. Astfel, pe 21 noiembrie se fac prognoze legate de vreme dar si de oameni. De altfel, numele de Vovidenie vine din slavona („ceea ce se face vazuta”), aceasta fiind ziua in care cerurile se deschid iar oamenii inteleg graiul animalelor.

Oamenii din popor si azi se folosesc de Vovidenie ca reper pentru perioada de iarna caci, asa cum va fi vremea in aceasta zi asa va fi tot restul sezonului rece.

Intrarea in biserica a Maicii Domnului este vazuta ca o sarbatoare a luminii, astfel ca la tara, in caminele credinciosilor, lumina de la candela sau din soba arde toata noaptea.

Intrarea in biserica a Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sarbatori din postul Craciunului asa ca in aceasta zi avem dezlegare la peste.

De Ovidenie sau Vovidenie femeile de la tara dau de pomana pentru ca lumina de veci sa nu se stinga niciodata pe lumea cealalta, deschizand scenariul ritual de innoire a timpului, urmat de Filipii de Toamna, Santandrei si Sannicoara (Mos Nicolae).

Sursa foto giurgiuveanul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top