Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Doina Melinte, o prezenta remarcabila in atletismul romanesc

Doina Melinte este una dintre cele mai mari campioane oferite de atletismul romanesc.  A  fost ambitioasa, nu s-a lasat doborata de esec si a stiut ca trebuie sa lupte pentru visul ei.

Doina Melinte a vazut lumina zilei in judetul Botosani, localitatea Hudesti, pe data de 27 decembrie 1956 si s-a indragostit inca de mica de sport.  In clasele primare micuta Doina a practicat gimnastica iar visul ei era sa ajunga o mare balerina. Pentru asta ea ar fi trebuit sa plece la Cluj, insa parintii au refuzat sa o lase.

„Mi-am dorit foarte mult sa ajung balerina si, in clasa a II-a de liceu, am fost selectionata la scoala de balet, la Cluj. Eram trei copii la parinti iar ei au considerat ca nu vor sa ma lase sa plec de langa ei atat de mica!”, a marturisit sportiva pentru libertatea.

In timpul liceului, in Bistrita, Doina Melinte a inceput sa practice handbalul, insa cariera sa in atletism a luat start in momentul in care a castigat un cros in oras si a fost observata de antrenorul Ioan Zanca. Nu dupa mult timp, tanara alerga la 400, 800 si 1.500 de metri.

„In clasa a IX-a, am castigat primul concurs „mare” pentru mine, crosul pe liceu. Participarea era obligatorie, toate elevele scolii trebuiau sa participe. Si eu am castigat, desi concura si o eleva mai mare cu doi ani, care castigase crosul in anii anteriori. La acel concurs l-am intalnit si pe profesorul Zanca (n.r. – Ioan Zanca, primul antrenor al sportivei), care mi-a zis: ‘Vii la antrenamente'”, a marturisit pentru adevarul.ro

Doina Melinte in tinerete

Doina Melinte in tinerete

Tanara atleta si-a continuat studiile la Suceava, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Acolo s-a intalnit cu antrenorul Dorin Melinte, cel care a ajutat-o sa isi ridice nivelul performantei si i-a devenit, ulterior, sot. In 1979, la terminarea facultatii, sportiva a fost cooptata in lotul Romaniei, lot cu care a plecat la Moscova pentru Olimpiada din 1980.

„Era un efort continuu, cu antrenamentele foarte grele. Dar imi doream sa ajung la Olimpiada de la Moscova si concurenta era destul de mare. Eu veneam din urma cu timpi promitatori, dar erau pe vremea aceea Fita Lovin, Maricica Puica, Ileana Silai, Natalia Andrei, toate aceste sportive deja consacrate pe plan mondial, nu doar national… Cetatea Sucevei era terenul meu de antrenament. E un loc care mie imi aduce aminte de foarte mult efort. Faceam „bucati” de 1.000 de metri, de 400 de metri, de 200 de metri, dar vorbesc despre timp de iarna. Era frig, vantul batea, ningea, pe jos era ghetus… Imi aduc aminte de niste scari: probabil vreo 150 de trepte pe care faceam
urcare-coborare, urcare-coborare, de cate 15 ori!  Imi e si greu sa povestesc acum, in cateva minute, ceea ce au fost, de fapt, ani si ani de munca”, povesteste fosta sportiva pentru Adevarul.

doina melinte concurs 2

In 1980 Doina a participat la prima competitie internationala importanta, unde a realizat un rezultat foarte bun pentru o sportiva debutanta. In ciuda eforturilor sale, insa, nu a prins finala de la 800 de metri, fiind prima de sub linie, al noualea timp inregistrat. Cu toate acestea, esecul nu a demoralizat-o ci i-a oferit puterea necesara sa mearga mai departe. Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, ea isi aminteste ca acea clasare pe pozitia a noua a ambitionat-o si i-a oferit increderea ca intr-o zi se va urca pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic.

Patru ani mai tarziu, in 1984, in ciuda boicotului sovietic, Romania isi trimitea delegatia la Los Angeles pentru a participa la Olimpiada. Dupa ce a fost medaliata cu aur la Universiada din 1981 pentru cursa de 800 de metri, Doina Melinte venea in Statele Unite increzatoare in fortele proprii si convinsa ca poate sa lupte pentru o medalie olimpica de aur, fie la 800, fie la 1.500 de metri.

Munca sportivei a dat roade si in 1984 Doina Melinte a fost de neoprit. Aceasta a luat aurul la cursa de 800 metri si argintul la cursa de 1500 de metri.

VIDEO: Doina castiga aurul la 800 metri

Dupa Olimpiada de la Los Angeles, Doina a castigat numeroase titluri mondiale si europene la 1.500 de metri, insa nu a reusit sa repete performanta de la Jocurile Olimpice din Statele Unite la Seul, in 1988. Melinte detine in palmaresul impresionant 18 recorduri nationale in sala dar si in aer liber, 13 recorduri europene in sala si patru recorduri mondiale.

doina melinte concurs 1

In afara de medaliile de la Los Angeles, fosta atleta mai are doua titluri mondiale, doua medalii de aur la Cupa Mondiala si 10 titluri de campioana nationala. Ultima performanta a fost realizata in 1990, la Campionatul European, cand a reusit sa cucereasca titlul, dar sa si doboare recordul continental.

Doina Melinte este singurul atlet roman care detine un record mondial inca valabil, cel de la cursa de o mila.

Premii Doina Melinte

Premii Doina Melinte

Dupa retragerea din activitate, Melinte a ramas una dintre cele mai importante personalitati ale sportului romanesc. Ea s-a implicat in dezvoltarea programelor pentru elevi si este presedinte al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret.

A fost secretar de stat pe probleme de sport in MTS – iulie 2009/martie 2010 si a fost medaliata cu Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor.

„Am avut o viata frumoasa, agitata, tumultuoasa, cu realizari, o viata cu multe evenimente. Intotdeauna mi-a placut sa fiu un om cinstit, corect si modest!”, a marturisit Doina Melinte despre sine.

Ti-a placut povestea Doinei Melinte? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top