Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Ecaterina Szabo, gimnasta de aur pe care comunistii nu au dorit-o

Supranumita si „urmatoarea Nadia”, Ecaterina Szabo a fost gimnasta de aur careia comunistii i-au taiat aripile mult prea devreme. Viata sportivei nu a fost perfecta, iar antrenamentele dure faceau parte din viata de zi cu zi. Dupa 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice din Los Angeles, Katy Szabo nu a fost intampinata cu flori si imbratisari, ci a fost exclusa din lotul romanesc. Povestea trista a sportivei care dorea mai mult intr-un sistem care nu o dorea!

Nascuta in localitatea Zagon, judetul Covasna, pe Katalyn Szabo o cunosc doar pasionatii. De Ecaterina Szabo au auzit, poate, mai multi. Comunistii au incercat sa-i ascunda sportivei de 10 originea maghiara si i-au schimbat numele in Ecaterina. Ea isi aminteste ca s-a incercat si schimbarea numelui de familie in Sabau, insa, in cele din urma a ramas cu numele de Szabo. Ecaterina a fost “papusa blonda de la Los Angeles”, vedeta concursului de gimnastica de la Jocurile Olimpice din 1984, acele jocuri boicotate de URSS, dar memorabile pentru incredibila Katy.

Ecaterina Szabo a inceput sa practice gimnastica de la varsta de 6 ani, la fel ca si Nadia Comaneci. Cand a ajuns la scoala in Onesti, unde se afla prima institutie educationala cu profil de gimnastica, Katy Szabo nu stia sa spuna niciun cuvant in limba romana, insa sora ei mai mare a ajutat-o sa se integreze. Insa viata acolo nu era deloc roz. Sub indrumarea antrenorilor Bela si Marta Karoly, gimnastele erau cantarite de cateva ori pe zi, iar hrana era limitata. In plus, bataile faceau parte din programul zilnic de antrenament.

“Imi amintesc totul, Onestiul, Deva, concursurile, chinurile, dorinta de a castiga, mereu sa fiu pe locul 1, noi stiam doar de acest loc, nu ne gandeam la podium, mentalitatea era altfel, respectam antrenorii, aveam o dorinta nebuna sa arat lumii ceea ce stiam cel mai bine sa fac, gimnastica”, povesteste Ecaterina Szabo intr-un dialog despre tinerete.

Ecaterina a spus ca a avut chiar un moment critic in care si-a dorit sa renunte de tot la gimnastica si a chemat-o pe mama ei sa o scoata de la scoala din Onesti. Cu toate acestea, Béla Károlyi a convins-o pe mama ca micuta gimnasta are talentul necesar pentru a oferi performante la nivel mondial, iar succesul tinerei se contura incet, incet.

In 1981, Bela Karoly a fugit din Romania in SUA, unde s-a ocupat de echipa Statelor Unite ale Americii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. A antrenat-o chiar pe marea rivala de atunci a lui Katy Szabo, Mary Lou Retton.

Ecaterina Szabo s-a mutat la Cetatea Deva, unde a fost antrenata de Adrian Goreac, Adrian Stan si Maria Cosma. Tanara s-a remarcat ca o sportiva talentata, reusind o serie de rezultate exceptionale (1980, Campionatul European de Tineret, Lyon – 4 medalii de aur -paralele, sarituri, barna, sol; 1982, Campionatul European de Tineret, Ankara – doua medalii de aur – individual compus, sol, argint la paralele si bronz la sarituri).
La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, URSS si statele din blocul comunist au decis sa boicoteze competitia, Romania fiind singurul stat care a trimis sportivi. Din echipa de gimnastica, favorita la acea vreme, faceau parte Katy Szabo, Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Grigoras, Simona Pauca, Mihaela Stanulet si Anca Zotta.

In cadrul probei pe echipe, atat Statele Unite, cat si Romania au avut trei note de 10 (Mary Lou Retton – sarituri, Julianne McNamara – paralele si sol, Simona Pauca – barna, Ecaterina Szabo – sarituri si sol). Cel mai mare punctaj cumulat a fost obtinut de Mary Lou Retton, urmata de Ecaterina Szabo, insa media mai buna a gimnastelor din Romania a adus aurul pentru sportivele noastre.

Katy Szabo s-a intors cu 4 titluri olimpice (barna, paralele si sarituri plus aurul pe echipe) si o medalie de argint ( sol). Din cauza etniei sale, politicienii au ignorat-o si nu i-au recunoscut meritele in campania de succes la Jocurile din Statele Unite.

“La revenirea in tara am fost ignorata complet. Nici nu aveam pretentia sa ma astepte vreo fanfara. Politicienii au inceput sa imbratiseze membrii echipei, fara sa ma bage in seama, desi adusesem tarii patru medalii de aur, iar Romania s-a clasat pe podium. Nu m-au plimbat prin tara, cum o facusera cu Nadia Comaneci, cu opt ani in urma. Nu m-a intrebat nimeni cum a fost, cum m-am simtit. Am fost primita ca o campioana doar in satul meu, Zagon, de localnici si de oameni din imprejurimi, care au dorit sa imi multu­measca”, a declarat Szabo intr-un interviu ulterior.

Dupa Los Angeles, desi Katy simtea ca si-a atins varful performantei, si-a dorit sa concureze in continuare. Cu toate acestea, statul roman a avut alte planuri si Szabo a fost exclusa din lotul romanesc pentru competitiile internationale si programul de pregatire centralizata. Cand rezultatele nu erau la inaltimea asteptarilor, oficialii comunisti o chemau la lot, insa lipsa antrenamentului si-a pus amprenta asupra performantei si Ecaterina nu a mai putut reveni la forma de la Olimpiada.

Muncind asiduu pentru a redeveni gimnasta care se impunea in fata americancelor, Ecaterina Szabo a contribuit la victoria uluitoare a Romaniei impotriva sovieticelor la Campionatul Mondial din 1987, aceasta fiind, insa, ultima competitie majora la care a participat.

Szabo a inregistrat 17 scoruri perfecte intre 1983 si 1984, perioada despre care gimnasta sustine ca a fost cea mai frumoasa din cariera ei sportiva. Intrebata care victorii ii sunt cele mai dragi, Katy isi aminteste de Olimpiada de la Los Angeles si medaliile din cadrul Mondialului de la Budapesta din 1983 (aur la sol, trei medalii de argint pentru sarituri, paralele si pe echipe si bronz la individual compus). Olimpiada este incununarea anilor de antrenament la cel mai inalt nivel, in timp ce medaliile de la Budapesta au fost castigate sub ochii familiei, care a primit permisiunea sa o insoteasca in Ungaria.

Dupa retragerea din 1987, Ecaterina Szabo a urmat cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, devenind antrenor la Deva dupa incheierea studiilor. In 1991, ea se casatoreste cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac, alaturi de care se stabileste in Franta, la Chamalieres.

Katy sufera de o forma atipica de hernie, iar marea sansa a fost medicul Achim. L-a cunoscut dupa ce s-a stabilit in 1992 la Chamalieres, in centrul Frantei. Medicul roman a ajutat-o sa treaca peste chinuri. “In 2010 a trebuit sa ma operez la spate. Problema este ca si azi am dureri la spate , picior , solduri. Noroc cu familia. Sotul si baietii mei ma ajuta in fiecare zi sa merg inainte. ”Sotul, Cristian Tamas, un fost sportiv din lotul de kaiac, a sustinut financiar familia in momentele grele. Baietii au crescut si sunt ratiunea de a merge mai departe. “Lorenzo este student la comert international, iar Zeno este cu scoala si cu hip hop-ul .” declara sportiva intr-un interviu.

In anul 2000, Ecaterina Szabo si-a ocupat locul de drept printre cei mai mari gimnasti din istoria sportului, fiind inclusa in Hall of Fame-ul gimnasticii internationale. In localitatea natala este deschis un muzeu cu toate trofeele ei, simbol al unei comunitati care a apreciat-o de la bun inceput, iar scoala din Zagon si sala de sport din Sfantu Gheorghe ii poarta numele, in semn de recunoastere pentru ce a adus Katy Romaniei.

Cariera lui Katalyn Szabo

 
Jocurile Olimpice, Los Angeles,1984– aur (sarituri, barna, sol, echipe), argint (individual compus)
Campionatul Mondial, Budapesta, 1983 – aur (sol), argint (sarituri, paralele, echipe), bronz (individual compus)
Campionatul Mondial, Montreal, 1985 – argint (sarituri, barna, echipe)
Campionatul Mondial, Rotterdam, 1987 – aur (pe echipe), bronz (barna)
Campionate Europene
Campionatul European, Göteborg, 1983 – 2 medalii de aur (paralele, sol), 1 argint (sarituri), 1 bronz (individual compus)
Campionatul European, Helsinki, 1985 – argint (sarituri)
In 2000 a intrat in Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale

Ti-a placut povestea Ecaterinei Szabo? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top