Stiri
IUBITE DE ROMANIA: Pestera Scarisoara, locul peisajelor splendide si al legendelor fascinante
Desi Romania este o tara bogata in pesteri, dintre ele se distinge cel mai bine Scarisoara, un loc care fascineaza atat prin peisajele nemaintalnite cat si prin legendele care o inconjoara.
Pestera Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Numele ei vine de la comuna Scarisoara, de care apartinea in trecut, in present ea facand parte din comuna Garda de Sus din judetul Alba. Pestera se situeaza la o altitudine de 1165 de metri, are o lungime de 720 de metri, o adancime de 105 metri, iar blocul de gheata din interorul ei are un volum de circa 75000 de metri cubi si o grosime de peste 15 metri.
Nu se stie exact cand a fost descoperita pestera, insa cea mai veche mentiune despre ea ii apartine lui A. Szirtfi si dateaza din 1847. Primele date stiitifice despre ea le dau K.F. Peters si A.Schmidl in 1861, respective 1863.
Pestera a atras atentia si speologilor romani, care au studiat-o in detaliu. Emil Racovita a cercetat formatiunile de gheata, iar V.Puscariu i-a facut o prezentatre stiintifica si turistica in anul 1934. Ghetarul de la Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. El are doua sectoare, Rezervatia Mica si Rezervatia Mare, care sunt deschise doar specialistilor.
Aici se gasesc stalagmite de gheata, unele dintre acestea fiind permanente, in timp ce alte se topesc vara si se regenereaza in sezonul rece. Rezervatia Mare are o prelungire numita Galeria Coman, care este plina de formatiuni minerale extraordinare precum stalactitele, stalgmitele, diferite coloane si draperii, care s-au format prin depunerea sarururilor minerale din apa prelinsa. Acest proces a durat milenii.
In ceea ce priveste zona deschisa turistilor, atractiile Pesterii Scarisoara sunt avenul de intrare , Sala Mare si Biserica. Avenul are un diamteru de aproape 60 de metri. Dupa o coborare de 48 de metri, pe o poteca ingusta si scari de metal, turistii ajung in Sala Mare. Ea surprinde prin dimensiunile impresionante si podeaua ei care reprezinta suprafata ghetarului. Cei care doresc sa o viziteze trebuie totusi sa se imbrace gros. Temperatura nu depaseste 1 grad vara, in timp ce iarna poate ajunge la minus 7 grade Celsius.
Atractia principala a pesterii Scarisoara o reprezinta Biserica. Peste 100 de stalagmite pot fi gasite aici, incaperea fiind de o frumusete unica.
Dincolo de peisajele fascinante ale pesterii, ea este inconjurata de o serie de legende. Una din ele spune ca aici, in vremurile apuse, locuia un balaur pe nume Solomat. El fura cate o fata frumoasa, fie in Noaptea Anului Nou, fie in noaptea dinaintea Targului de Fete de la Gaina.
Balaurul le ascundea apoi intr-un palat de gheata pe care nimeni nu a avut ocazia sa-l vada.
O alta legenda spune ca apa din spatele formatiunii de calcar denumite “La Brazi” poate sa iti indeplineasca orice dorinta. Povestea spune ca trebuie sa ingenunchezi si sa bei apa din bazin direct cu buzele si cu capul descoperit. Daca iti pui o dorinta in timp ce faci acest lucru, cu siguranta ea se va indeplini.
Ti-a placut povestea despre Pestera Scarisoara? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”
foto: turism.bzi.ro, mediafax.ro, stiri.tvr.ro, descopera.ro