Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Raluca Ioana van Staden, inventatoarea de renume mondial

Raluca Ioana van Staden este femeia care a inventat un dispozitiv revolutionar in domeniul cancerului. Renumita pe plan mondial printre oamenii de stiinta, romanca a impletit pasiunea pentru chimie cu cea pentru muzica. Povestea ei o prezentam in continuare, in cadrul campaniei Iubite de Romania.

Raluca Ioana Stefan (casatorita van Staden) s-a nascut pe 16 iulie 1969 la Campulung, intr-o familie de profesori. In 1992 a absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti cu media 10, fiind sefa de promotie. Paralel cu pasiunea pentru chimie, Raluca van Staden a purtat o mare dragoste muzicii, astfel ca, in 1996, devine absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, specializarea Pian si pedagogie muzicala. In 1997 isi ia doctoratul in chimie analitica si masterul in domeniul compozitiei muzicale.

Raluca Van Staden a inceput sa lucreze in 1992 ca preparator la Catedra de Chimie Analitica din Facultatea de Chimie. Doi ani mai tarziu, devine asistent in cadrul aceleiasi facultati, unde va sta pana in anul 2001.

Pentru cercetatoarea romanca urmeaza o perioada pe care o petrece departe de tara, tocmai in Africa de Sud. Aici lucreaza ca senior lector la Catedra de Chimie a Universitatii din Pretoria, devenind, mai apoi, conferentiar. In Africa de Sud il cunoaste pe Jakobus Frederick van Staden, un reputat om de stiinta, care va deveni sotul ei.

In prezent, ea este directorul stiintific al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie si Materie Condensata (INCEMC) Timisoara.

Anul 2010 reprezinta momentul in care Raluca van Staden devine cunoscuta pe plan mondial. Ea castiga Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator, premiu care i-a fost oferit in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva.

Inventia romancei este reprezentata de un senzor care poate descoperi cancerul, direct din proba de sange, intr-un timp record de doar sase minute! Depistata la timp, cumplita boala poate fi trata cu succes.  Dispozitivul a fost testat pentru patru tipuri de cancer: de san, de ovare, gastrointestinal si de prostata. Rezultatele au fost fiabile, dupa cum sustinea cercetatoarea, iar spre deosebire de alti senzori, inventia romancei nu are nevoie de o calibrare prealabila.

Supranumita de presa din tara noastra „Marie Curie de Romania”, Raluca van Staden ramane modesta, declarand intr-un interviu acordat publicatiei Romania Libera, ca nu are ca scop castigarea unui premiu Nobel, ci ca isi doreste sa salveze cat mai multe vieti.

In ceea ce priveste legatura dintre cele doua mari pasiuni ale sale, chimia si muzica, cercetatoarea o considera pe cea din urma a doua profesie (ea sustinand numeroase concerte de pian in Africa de Sud), afirmand ca arta face conexiunea intre cele doua domenii.

“Arta este legatura dintre chimie si muzica. Perseverenta am invatat-o de la pian, in orele de studiu, când un pasaj muzical trebuia studiat de sute de ori, in zeci de feluri, pentru a ajunge cat mai aproape de perfectiune. Cercetarea in domeniul chimiei nu se poate face fara perseverenta. Compozitia muzicala si cea chimica nu au legatura, dar, cu ceva timp in urma, ma gandeam sa propun o prezentare orala pe tema legaturii intre structura enantiomerilor (antipod optic al unei substante – n.r.) si „dese­nul” muzical al fugilor lui Johann Sebastian Bach”, a spus Raluca Ioana van Staden in interviul pentru publicatia amintita mai sus.

Ti-a placut povestea Ralucai Ioana van Staden? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

 

foto: hotnews.ro

 

2 Comments

2 Comments

  1. Anghelus

    2016-02-15T22:21:32+02:00 at 2016-02-15T22:21:32+02:00

    Felicitari doameni IoanaRaluca Van Staden pentru descoperirea acestei metode pentru a descoperi din timp cancerul !

  2. Oana

    2016-02-16T09:15:58+02:00 at 2016-02-16T09:15:58+02:00

    Asemenea oameni ar trebuii promovati in presa si televiziuni! nu tot felul deprostituati si prostituate… cu asa oameni deosebiti ne mandrim!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top