Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Maricica Puica, laureata cu AUR si BRONZ la Los Angeles

Maricica Puica este cu siguranta una dintre cele mai iubite campioane olimpice din Romania, datorita faptului ca a scos tara din anonimat si a facut istorie in atletism la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles.

Nascuta in Iasi, la 29 iulie 1950, a inceput sa practice atletismul la varsta de 15 ani, perioada in care a fost descoperita de Ion Puia, actualul ei sot, la un cros pentru elevi.

olympic.org

Intr-un interviu acordat presei, sportiva a vorbit despre momentul in care a fost remarcata de sotul ei. „Tot timpul mergeam la cros. De un 8 Martie, ne-a anuntat de la scoala ca trebuie sa mergem la un cros, in Iasi, langa stadion. Si ne-am dus cu totii. Numai ca mama nu avea atatia bani ca sa ne cumpere tenisi la fiecare. Asa ca eu si cu sora mea am alergat cu aceeasi pereche. A terminat ea, la grupa ei, si pe urma mi i-a dat mie. Am alergat cot la cot cu fetele mari, cu senioarele, si am venit a patra. Daca eram cu ale mele, le bateam rau. Asa m-a remarcat domn’ profesor. M-a intrebat daca vreau sa fac sport de performanta. Eu am vrut: gata, hai – zic. Mai greu cu ai mei, pana i-a convins”, a declarat aceasta.

wikipedia

In 1978, la Glasgow, obtine primul succes major cand castiga medalia de aur la cros si medalia de bronz la individual.

Tot cu aur a fost premiata si in 1982, la Campionatele Mondiale de Cross Country, tinute la Roma. In cadrul Campionatelor Europene de la Atena, castiga medalia de argint la proba de 3000 m, in cursul aceluiasi an.

Revine pe primul loc la Campionatele Mondiale de Cross Country tinute la New York, in 1984. In acelasi an, obtine primul loc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, la proba de 3000 m (cu timpul: 8:35.96), astfel reusind cea mai buna performanta din cariera ei. A obtinut si medalia de bronz la 1500 m, fiind surclasata de italianca Gabriella Dorio si romanca Doina Melinte.

De-a lugul carierei sale, Maricica Puica a obtinut in total 25 de medalii de aur, 21 de medalii de argint si una de bronz. De asemenea, a reusit sa adune 55 de selectii in echipa nationala de atletism, conform publicatiei Curierul de Iasi.

Dupa ce s-a retras din sport, la varsta de 39 de ani, s-a dedicat in totalitate antrenoriatului, pregatind sportive precum Violeta Beclea-Szekely, care a castigat medalii la campionatele nationale si nu numai.

libertatea

Una dintre cele mai importante distinctii primite de sportiva a fost in 1998, cand a fost numita „ambasadoare nationala pentru sport, toleranta si spirit sportiv pe langa Consiliul Europei”.

Intr-un interviu acordat presei, Maricica Puica spune ca cel mai mare regret al ei este faptul ca nu a avut copii.

„Asta e singura mea neimplinire. Singura renuntare. Un pret a trebuit sa platesc. Altfel, totul a fost minunat”.

Surse foto: Olympic, Wikipedia si Libertatea

Ti-a placut povestea Maricicai Puica? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top