Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

JUCARIA MOMENTULUI este de fapt un pericol mortal pentru copii! AVERTISMENTUL A FOST FACUT!

Promovată drept una dintre jucăriile ce acționează ca un mecanism de eliberare a energiei nervoase sau a stresului, fiind dedicată în mod special persoanelor care au probleme precum anxietate, ADHD sau autism. ”spinner”-ul face furori în întreaga lume. Bineînțeles, nici în România nu putea trece neobservată, drept urmare, ”spinner”-ul s-a răspândit cu rapiditate și în școlile de la noi.

De ce sunt spinnerele periculoase

Vândute pentru câțiva dolari, aceste ”hand spinners” sau ”fidget spinners” sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, spune Frédérique Tutt, expertă în piața de jucării la cabinetul internațional NPD Group. Statele Unite, iar de la sfârșitul lunii aprilie și toate țările europene ”sunt afectate de această nebunie rotativă”, spune aceasta.

Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.

”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând mă ajută să mă calmez +”, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona. ”La început nu știam ce să cred”, notează Agerpres.

Având în vedere că fabricarea și distribuirea acestor jucării nu este patentată și controlată de nicio lege, este foarte greu să fii sigur că descrierea produsului corespunde cu realitatea. Astfel devine aproape imposibil să deosebești o jucărie calitativă de o chinezărie ieftină care poate fi nocivă datorită cantităților foarte mari de plumb și mercur.

Chiar săptămâna trecută, autoritățile vamale ale Uniunii Europene au confiscat 200.000 de unități Fidget Spinner, motivul fiind necorespundearea cu standartele stabilite de UE. Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. Problema acestei directive constă în faptul că nu este specificat în mod clar nivelul de concentrație a metalelor nocive pentru jucării, ci doar pentru baterii și acumulatori.

Tamara Rubin, o activistă anti-plumb și mercur, recunoscută internațional, a testat mai multe probe de Fidget Spinner:

“Două jucării au fost fără plumb, iar alta a avut un nivel foarte mare de mercur și plumb. Varianta cu lumini LED conținea 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur. Baza metalică nevopsită conținea 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb.

Aceste cifre te înspăimântă, deoarece oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.”

Istoria spinner-ului

În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top