Sanatate
La ce ore mâncăm dacă vrem să slăbim?
Vara ne bate la ușă, dietele minune au reapărut, pastilele colorate sunt și ele pe val, antrenamentele sunt mai mult sau mai puțin existente, trainerii își prezintă programele speciale, sălile vin cu tot felul de oferte.
Astăzi vreau să vorbim puțin despre mâncatul corect și sănătos atunci când vrei să slăbești. E cunoscut faptul că atunci când vrei să slăbești trebuie să mănânci corect și sănătos. Dar contează ce mâncăm, sau contează la ce ore mâncăm dacă vrem să slăbim corect și sănătos?
Mai mulți experți fitness/wellness au făcut anumite studii și au ajuns la o concluzie, la un răspuns la întrebarea de mai sus. Au concluzionat intr-o frază frumoasă: controlul greutății corporale este un dans complex între factorii care influențează metabolsmul – creierul, hormonii, neurotransmițătorii și procesele metabolice. Cu alte cuvinte, contează ce mănânci și cât de sănătos mănânci, însă este extrem de importantă și perioada zilei în care mănănci.
Deci ce și cum putem face să slăbim sănătos și frumos? Păi la bază e vorba despre nutriție echilibrată, alimentație sănătoasă și sport. Dar să detaliem puțin.
În primul rând, un lucru pe care îl spun mereu celor cu care lucrez: NU SĂRI PESTE MICUL DEJUN! Întotdeauna am spus că pentru micul dejun nu ai scuză. Trebuie să înțelegi că micul dejun te prinde acasă (indiferent că e vorba de casa ta sau casa celui/celei cu care ai petrecut noaptea).
Deci nu ai voie să sari peste micul dejun. Și atenție, micul dejun se ia acasă, nu imediat cum am ajuns la birou! Nu îmi iau un covrigel de pe drum și nici nu consum o cafea și un iaurțel la birou. Este recomandat să consumi micul dejun în cel mult o oră de la trezire. Prima dată când deschizi ochii e indicat să bei un pahar mare de apă plată cu o felie de lămâie, la temperatura camerei. După aproximativ 30 minute, poți să consumi micul dejun și abia apoi pornești către birou! Aceste acțiuni îți accelerează metabolismul și îți pregătesc corpul, spunându-i că nu e nevoie să conserve energia (caloriile). Dacă ești o persoană care nu prea consumă micul dejun, încearcă să adaugi treptat alimente, începând cu apa. E foarte simplu: cu cât aștepți mai mult să consumi micul dejun, cu atât vei aștepta mai mult să arzi calorii.
Regula numărul doi legat de alimentație: nu lăsa să treacă mai mult de trei ore între mese și gustări (care gustări, de preferat să fie pe bază de proteine sau să fie fructe/legume.) Acest lucru ajută la menținerea glicemiei într-un nivel de siguranță, îți menține metabolsimul revigorat și energia ridicată. Deci, REGULARITATEA MESELEOR despre care vorbesc mereu celor cu care lucrez.
Mai multe detalii aici.