Connect with us

Revistateo.ro

La cine ramane inelul dupa ce rupi logodna, din punct de vedere juridic

Stil de viata

La cine ramane inelul dupa ce rupi logodna, din punct de vedere juridic?

La cine ramane inelul dupa ce rupi logodna? Stiai ca acest lucru este legiferat? Expertii in drept spun ca ruperea logodnei poate fi mai complicata decat un divort.

Ce spune legea

Inainte de nunta are loc logodna. Implicatiile juridice ale ruperii unei logodne pot fi mai complicate decat pare la prima vedere. Codul Civil defineste logodna in felul urmator:

„Logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria”. Din punct de vedere juridic, logodna nu este obligatorie pentru a se trece la nunta, deci se poate sari peste ea.

In cazul despartirii inainte de casatorie „sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite”.

Iar acum se naste o alta intrebare: ce inseamna daruri obisnuite? Specialistii spun ca aici intra darurile primite dupa momentul logodirii, cele primite inaintea momentului logodirii si cele facute pe perioada relatiei, inainte de oficializarea logodnei.

Inelul de logodna trebuie restuit celui care l-a oferit, mai ales daca este vorba despre o bijuterie cu valoare sentimentala importanta pentru familie, scrie avocatnet.ro. In Codul Civil se stipuleaza si ce se intampla in cazul ruperii abuzive a logodnei:

„Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei. Asta, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate”. Prin urmare, persoana care rupe logodna fara consimtamantul celuilalt poate fi obligat sa plateasca daune morale.

CITESTE SI: A vrut sa isi ceara iubita de sotie, insa compania aeriana i-a pierdut bagajul in care se afla inelul de logodna

Regulile semnalate mai sus nu sunt valabile in cazul simplilor concubini. Concubinajul este definit diferit de Codul Civil, mai scrie avocatnet.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top