Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Le ai în casă și le folosești frecvent, dar știai ce sunt de fapt dispozitivele medicale pentru îngrijire personală?

Cu toții folosim sau am folosit la un moment dat dispozitive medicale pentru îngrijire personală, fără poate să știm ce sunt de fapt acestea și cum trebuie utilizate corect. Chiar dacă termenul de „dispozitive medicale” ne duce deseori cu gândul la aparatura medicală prezentă în spitale sau clinici, aceste produse sunt de mai multe feluri, multe dintre ele fiind disponibile fără rețetă, în farmacii.

Astfel, dispozitivele medicale nu înseamnă numai proteze ortopedice, aparate auditive, orteze cervicale sau alte asemenea produse pe care ni le recomandă medicul specialist în funcție de situația specifică în care am avea nevoie de ele. Multe dintre acestea sunt produse de îngrijire personală frecvent utilizate în îngrijirea zilnică, unele dintre acestea aflându-se chiar în trusa de prim ajutor sau în dulapul cu produse medicale de acasă.

Dacă termometrul, care se găsește în aproape fiecare casă, este unul dintre cele mai cunoscute dispozitive medicale pentru îngrijire personală, poate nu știai că în aceeași categorie intră și plasturii, compresele sterile, spray-urile nazale sau paste de dinți pentru dinți sensibili.

De ce sunt toate acestea încadrate în aceeași categorie, deși sunt atât de diferite?
Dispozitivele medicale pot fi instrumente, aparate, materiale sau alte articole, utilizate pentru diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratamentul/ ameliorarea unei afecţiuni, vindecarea unei leziuni sau controlul contracepției. Acestea au în general rolul de a înlocui temporar sau permanent anumite funcții ale corpului. În general, dispozitivele medicale pentru îngrijire personală sunt acelea care sunt folosite pentru afecțiuni comune, ușor de diagnosticat și de tratat.

O serie de dispozitive medicale pentru îngrijire personală pot conține sau integra anumite substanțe active pentru ameliorarea sau tratamentul unor afecțiuni. În plus, legislația din România prevede că dacă dispozitivul şi medicamentul formează un singur produs complet sau dacă dispozitivul încorporează, ca parte integrantă, o substanță care poate fi considerată medicament – atunci produsul poate fi înregistrat ca dispozitiv medical, motiv pentru care dispozitivele medicale pot fi uneori confundate cu medicamentele.

Produse pe care le folosești și nu știați că sunt dispozitive medicale
Câteva dintre exemplele de mai jos te pot ajuta să identifici mai ușor dispozitivele medicale pentru îngrijire personală:
plasturi, comprese sterile, bandaje, fașe elastice;

kituri de testare a sângelui sau urinei (detectare sarcină, nivel de colesterol, glicemie);
spray-uri nazale, irigatoare nazale, pastile pentru dureri în gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili;
termometre, tensiometre, glucometre;
cupe dozaj (pentru siropuri);
prezervative;
ochelari de vedere, lentile de contact.

Pentru a le folosi corect și eficient, este foarte important să te informezi corect și să respecți indicațiile din prospect și recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății. În situațiile în care informațiile indicate în prospect și pe ambalaj nu sunt suficient de clare, consultă medicul sau farmacistul.
Mai multe informații despre dispozitive medicale pentru îngrijire personală și ce ar trebui să știi ca să le poți folosi corect afli de pe aleginformat.ro, site-ul campaniei de informare și educare „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top