Connect with us

Revistateo.ro

Lista E-urilor periculoase din alimente

Sanatate

Lista cu E-urile periculoase din alimente

E-urile, sau aditivii alimentari, sunt introdusi in hrana pe care o consumam zilnic din magazine pentru a da arome speciale, a colora produsele si mai ales pentru stabilitatea si rezistenta acestora.

Insa stabilitatea si rezistenta produselor alimentare in orice conditii nu garanteaza o sanatate stabila pentru noi.

Din seria e-urilor interzise oficial, dar folosite cu prisosinta, cele mai multe sunt folosite pentru a colora produsele, aici incluzand de la sucuri pana la gemuri. „Aditivii nu sunt nici necesari organismului si nici nu au o calitate nutritionala superioara produselor traditionale, naturale. Totusi, majoritatea aditivilor alimentari sunt in general inofensivi insa consumul lor in cantitati mari sau a celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene, poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare si alte afectiuni grave”, sustine medicul nutritionist Mihaela Gribovschi.

CITESTE SI: E-UL CANCERIGEN CU 25 DE NUME

Aditivii alimentari se impart in 24 de categorii, printre care sunt indulcitorii, colorantii, acidifiantii sau conservantii. Cele mai periculoase E-uri sunt: E102 (tartrazina – colorant galben pe care il gasiti in mustar sau diferite sucuri); E110 (indulcitor frecvent in prajituri cu efecte cancerigene); E124 (colorantul mezelurilor, de culoare rosie); E211 (conservant interzis in Statele Unite, dar liber in Romania); E123 (folosit tot pentru prajituri si jeleuri sau branzeturi prelucrate prin topire).

Alte E-uri periculoase: E 220/228: se gaseste in carnea de hamburgeri si provoaca alergii la nivelul pielii; E231: se gaseste in anumite citrice sub forma injectata, posibil cancerigen, este interzis in Australia si SUA; E233: cunoscut si ca Tiabendazol – toxic, se afla in citrice, interzis in Australia; E249/E252: se gaseste in mezeluri conservate prin sarare si in branza; E 621: glutamatul monosofic este prezent in supe concentrare si are efecte neurotoxice; E954: zaharina este folosita ca indulcitor in gumele de mestecat si bauturile racoritoare carbogazoase, posibil cancerigen.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top