Stiri
Lucrezi noaptea? Uite la ce trebuie sa fii atent
Lucrezi noaptea? Uite la ce trebuie sa fii atent.
Timp de 3 ani, noaptea a fost pentru mine zi de lucru. 3 ani in care am urat toti oamenii care treceau pe langa mine in diminetile cand abia ma taram spre casa de la birou – citeam pe fetele lor odihna, simteam ca lasa in urma parfumul cafelei pe care au baut-o dupa o noapte de somn profund, ca sa ii invioreze. 3 ani in care organismul meu bulversat a inceput sa dea semne de slabiciune. N-am avut taria sa-i spun: „Da, sefu’, am inteles”.
Si am platit pentru asta. Cu insomnii. Cu cresteri haotice in greutate. Cu o vedere subrezita de statul nopti in sir cu ochii in monitor. Cu… Aici probabil voi completa in timp, pentru ca efectele negative ale muncii de noapte apar mult mai tarziu, spun specialistii care fac studii dupa studii pe aceasta tema.
Cancerul de san si turele nocturne
Imi da fiori studiul facut de danezi, unul de amploare, dupa cum au tinut sa mentioneze, si care le-a aratat ca femeile care muncesc noaptea prezinta mai multe riscuri de a suferi de cancer mamar. Medicii au studiat peste 7.000 de femei, cu varste intre 30 si 45 de ani.
Le-au luat dosarele profesionale inca din 1964, dar nu au ignorat nici alte aspecte, ca obiceiul de a consuma alcool, data primei nasteri si a ultimei. Asa au aflat ca doamnele care au lucrat predominant de noapte pentru cel putin 6 luni aveau o incidenta mai mare a cancerului de san. Statistic, aveau riscuri cu 50% mai mari decat celelalte de a dezvolta maladia.
Explicatia ar fi ca secretia de hormoni (melatonina conteaza in acest caz, un hormon secretat ca raspuns la intuneric) e data peste cap de faptul ca femeile sunt expuse la lumina sau la campuri electromagnetice in momente in care organismul nu e obisnuit cu asta, pe timpul noptii, si de programul anormal de odihna.
CITESTE SI: Ai insomnii? Afla ce trebuie sa faci
E o teorie mai veche, de prin anii ’80, au explicat initiatorii cercetarii, dar pana acum nu existau dovezi care sa o sustina. Totusi, mai este nevoie de studii, au spun doctorii.
Si Agentia Internationala pentru Studiul Canceului a dat in 2007 un comunicat prin care spunea ca persoanele care lucreaza in astfel de ture prezinta un risc de cancer mai mare decat restul populatiei. Si vorbim de aproximativ 20% dintre angajatii din intreaga lume.
Si inima are probleme
Un alt studiu care a comparat starea de sanatate a celor care muncesc de noapte si de zi, a aratat ca persoanele care lucreaza cand de fapt ar trebui sa doarma sunt tinta bolilor cardiace – posibil din cauza stresului cronic provocat de programul de munca.
Medicii americani vorbesc despre riscuri de 2 ori mai mari pentru astfel de afectiuni in cazul lucratorilor de noapte. Studii anterioare au facut o legatura intre bolile inimii si ritmul cardiac „deranjat” de munca nocturna – corpul este programat sa incetineasca aceste mecanisme pe timpul noptii.
Si greutatea…
Majoritatea celor care lucreaza pe timpul noptii au probleme cu kilogramele, pentru ca mananca aiurea din cauza stresului, a oboselii, a plictiselii. Imi amintesc ca in acea perioada neagra am pus pe mine cel putin cinci kilograme.
Nu exista timp pentru exercitii, pentru cumparaturi de alimente sanatoase. Exista non-stopul plin de produse hipercalorice, pofta nebuna de ceva dulce pentru ca altfel simteam ca nu mai pot. Iar ziua, adica seara la ora 17.00, cand ma trezeam, mancam enorm ca sa-mi „vindec” starea de oboseala si sa prind chipurile puteri.
Abia in ultimul an din cei trei, cand nici o pereche de blugi nu mai voia sa ma cuprinda incepusem sa mananc noaptea doar iaurturi slabe si fructe.
Citeste mai departe pe CSID.ro.