Connect with us

Revistateo.ro

Lucruri incredibile pe care le poți face cu ajutorul respirației

Sanatate

Lucruri incredibile pe care le poți face cu ajutorul respirației

În fiecare zi, inspirăm și expirăm de până la 23.040 ori, însă de cele mai multe ori o facem în mod inutil. Specialistul în sănătate comportamentală, Jane Remoto Ehrman de la Centrul Clinic Cleveland pentru Medicina Stilului de Viață/Cleveland Clinic Center for Lifestyle Medicine, aduce o teorie interesantă în legătură cu felul în care respirăm și de ce respirăm așa.

În timp ce executăm inspirații scurte și superficiale din piept, abdomenele noastre se contractă, acesta fiind răspunsul la stres. Din cauza stresului, au de suferit atât respirația (nu mai respirăm normal, din abdomen, așa cum o făceam încă de când eram niște bebeluși) cât și abdomenul care se contractă. Contractarea abdomnului, susține J. R. Ehrman, restricționează respirația.

Există câteva lucruri despre care nu știai că le poți faci cu ajutorul respirației. Respirația este benefică pentru un somn liniștit și sănătos, pentru sinusuri, pentru diferite tipuri de durere și pentru senzația de greață.

RESPIRAȚIA PENTRU UN SOMN UȘOR
Puneți vârful limbii în spatele dinților superiori și expiră complet pe gură. Ține limba acolo pe durata exercițiului respirației, iar apoi închide gura și numără până la patru. Ține respirația numărând până la șapte, după care numără până la opt după ce ți-ai deschis gura, expirând șuierător. Dacă faci acest exercițiu simplu de cel puțin trei ori, te ia repede somnul.

RESPIRAȚIA PENTRU SINUSURI
Acest exercițiu de respirație este destul de simplu. Inspiră și expiră adânc doar pe nas, vreme de 10 secunde fiecare acțiune în parte. Pentru sănătatea sinusurilor tale, fă acest exercițiu de trei ori pe zi de câte trei ori, dimineața, când te trezești, la prânz, când faci o pauză din muncă, și seara, înainte de culcare.

RESPIRAȚIA PENTRU A ELIMINA DUREREA
Fie că este vorba de durerea fizică sau emoțională, este bine ca respirația să se producă cu un corp cât mai relaxat. Relaxează-te înainte de a respira din abdomen și stai câteva secunde întins pe spate. Repetă exercițiul inspirării și expirării vreme de câteva minute (3-4).

RESPIRAȚIA PENTRU GREAȚĂ
Pentru a înlătura senzația de greață, mergi pe câteva pietre reci cu picioarele goale sau pe scările reci din fața casei sau scării tale de bloc și inspiră lent pe nas simțind răceala pământului, în timp ce te concentrezi doar asupra acestuia.

CITEȘTE ȘI: BOALA CARE LA ÎNCEPUT DOARE DAR APOI DEVINE ÎNGROZITOARE

Cancerul la plămâni afectează în mare parte populația masculină din România și este pe locul patru la afecțiunile cauzate la femei. Potrivit un studiu realizat în 2008, există un 30 de cazuri de cancer pulmonar la 100.000 de persoane în țara noastră.

Boala este cu atât mai preocupantă cu cât simptomele se pot confunda ușor cu cele ale unei banale răceli sezoniere, sau, în cazul fumătorilor, cu o tuse la fel de banală cauzată imediat după o țigară. Multe persoane ignoră simptomele cancerului pulmonar, ceea ce agravează și mai tare situația. Majoritatea celor diagmosticați cu cancer pulmonar se află deja în metastaze.

CITEȘTE ȘI: AFLĂ TOTUL DESPRE CEAIUL DE MERE

SIMPTOMELE CANCERULUI PULMONAR
– Tusea: Dacă tușești frecvent fără să ai alte simptome ale răcelii precum febra sau curgerea nasului, este un semnal suficient de puternic să te prezinți la medic pentru analize detaliate.

– Respiri greu: Dacă întâmpini probleme cu respirația și sesizezi șuierături respiratorii la mult timp după ce ai tușit deja, ia măsuri urgente. Medicul penumolog Magdalena Ciobanu spune că radiografia pulmonară se recomandă în oricare din următoarele situații: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronșite repetate, oboseală, scădere inexplicabilă în greutate, răgușeală, transpirația feței și gâtului.

– Te doare în piept: Este unul dintre simptomele cele mai evidente că plămânii tăi sunt profund afectați

– Salivă cu sânge și senzația de oboseală: Sputa cu sânge reprezintă semnalul de alarmă cel mai mare în cazul instalării cancerului pulmonar în organismul uman. De asemenea, oboseala persistentă după depunerea unui efort minim este îngrijorătoare.

– Răgușeală: Dacă ai devenit brusc răgușit fără să bei apă rece sau fără să fi fost răcit, du-te imediat la medic și nu aștepta să treacă răgușeala de la sine dacă știi că ai avut un comportament care nu a atras-o (ai mâncat sănătos, respectiv alimente la temperaturi normale, fără apă sau suc rece ori înghețată)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top