Connect with us

Revistateo.ro

Lupus, boala care devoreaza femeile in mod silentios

Sanatate

Lupus, boala care devoreaza femeile in mod silentios

Lupus. O boala rara cu nume de lup, sugestiva pentru ceea ce face: ataca organele intr-un mod tacut. Selena Gomez stie cum e sa isi imparta viata cu acest ‘lup’ care nu se mai satura de foame.

Lupus – o afectiune au autodistrugerii involuntare

Boala lupus a devenit trending topic pe Twitter dupa ce Selena Gomez a anuntat ca se retrage din muzica pentru a se trata de aceasta afectiune. Dupa cum stiti, sistemul nostru imunitar este conceput in asa fel incat sa poata lupta de unul singur cu toti agentii externi care pot imbolnavi organele.

In cazul acestei boli, insa, sistemul imunitar nu functioneaza normal, iar raspunsul corpului la bacterii si agenti patogeni este slab. Corpul produce anticorpi care distrug genele, in loc sa lupte cu virusii si alti factori daunatori. Lupusul afecteaza articulatiile, tesuturile, inima si creierul. Practic, cei care au aceasta boala se lupta impotriva propriului corp.

Cele mai multe victime ale bolii sunt de sex feminin. Concret, 9 din 10 persoane care sufera de aceasta boala sunt femei. Boala afecteaza atat adolescentele (sunt cazuri de tinere de 15, 16 sau 17 ani cu lupus), cat si doamnele. Conform Institutului pentru Artrita si Boli Musculoscheletice si alte afectiuni ale Pielii din SUA, „boala lupus este mai comuna in randul femeilor afroamericane, hispanice, asiatice sau indigene americane precum si in randul celor caucaziene”.

Femeile cu lupus au episoade de anxietate, panica si depresie severe, pana la migrene insuportabile. Febra si tendinta spre anorexie sunt alte semnale evidente ale bolii, precum si varsaturile dese sau hemoragiile greu de oprit.

Cum se trateaza boala Lupus

Cu toate ca boala este cercetata de mai multi ani, nici pana azi nu se stie de ce celulele sistemului imunitar isi ataca propriile tesuturi, pana la distrugere prin ardere. Boala se poate trata cu ajutorul medicamentelor, in prima faza, substantele active din anumite medicamente ‘educand’ celulele sa nu se autodistruga. Cel mai adesea se prescriu corticosteroizi orali, anticoagulanti, imunosupresori sau antiinflamatoare puternice.

Sursa foto: gq.com

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top