Connect with us

Revistateo.ro

sfant 05102015

Stiri

Mare SFANT sarbatorit pe 6 octombrie. Era vazut ca FRATELE LUI ISUS!

In a sasea zi din luna octombrie, crestinii pomenesc un mare sfant, despre care unele scrieri afirma ca ar fi chiar fratele lui Isus.

In arta bisericeasca este infatisat stand in genunchi in fata Mantuitorului in timp ce ii atinge coasta si si-a castigat renumele de necredincios. Este vorba despre Sfantul Toma, unul dintre cei 12 apostoli, praznuit de crestini pe 6 octombrie.

Apostolul Toma, sau Toma Necredinciosul cum mai este cunoscut, era la baza constructor (dupa Sfanta Scriptura acesta ar fi fost pescar), iar unele scrieri spun ca acesta provine din orasul grec Didyma (Didim, Turcia) si nu de putine ori apare prezentat ca fiind fratele lui Isus. Daca acestea spun adevarul, atunci Toma ar fi de fapt Iuda-Toma, unul dintre cei patru copii ai lui Iosif, noteaza calendarulortodox.ro.

In momentul in care a aflat ca Isus este Mantuitorul, Sfantul toma ar fi lasat totul in spate si l-a urmat pe Hristos. I se spune „Toma Necredinciosul” pentru ca ar fi refuzat sa-i creada pe ceilalti apostoli atunci cand acestia i-au spus despre Invierea lui Hristos.

CITESTE SI: 10 lucruri fara de care NU POTI INTRA INTR-O BISERICA ORTODOXA

CITESTE SI: Cate zile libere vom avea in 2016: Veste FOARTE PROASTA pentru romani!

Dupa 8 zile de la inviere, Isus i se arata Apostolului Toma si ii arata pana si ranile de la cuiele de pe cruce. Din acel moment Toma alege sa mearga in lume pentru a raspandi vestea Invierii Mantuitorului.

Toti cei care vor sa inalte o rugaciune in aceasta zi sfanta pot rosti Acatistul Sfantului Toma:

Cela ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a indoielilor spre adeverirea fara putinta de tagada sau de indoiala a Invierii lui Hristos, scapa-ne pe noi cu rugaciunile tale din furtunile lumii si din valurile indoielilor vietii acesteia, ca sa-ti strigam: Bucura-te, Sfinte Toma, Apostol al Mantuitorului Hristos!

Icosul 1

Galileea neamurilor a obladuit a ta pruncie, Sfinte, invrednicindu-te pe tine Dumnezeu a auzi propovaduirea lui Hristos si a vedea preaslavitele Sale minuni si cunoscandu-L pe El, Dumnezeu adevarat, sa-L urmezi indeaproape si inca si in ceata celor doisprezece Apostoli sa te numeri, pentru care zicem tie:

Bucura-te, Toma, cel ce ai fost numit Geamanul;
Bucura-te, ca ai cunoscut pe Iisus Galileanul;
Bucura-te, ca prin minuni, puterea Lui ti s-a vadit:
Bucura-te, ca L-ai cunoscut pe El a fi Dumnezeu;
Bucura-te, iti striga sufletul meu;
Bucura-te, ca pe urmele lui Hristos ai purces;
Bucura-te, ca te-ai invrednicit Apostol a fi ales;
Bucura-te, ca intre cei dintai ai fost chemat;
Bucura-te, ca intre cei doisprezece te-ai numarat;
Bucura-te, ca ai urmat lui Hristos pana in sfarsit;
Bucura-te, ca prin tine temeiul credintei s-a vadit;
Bucura-te, Sfinte Toma, Apostol al Mantuitorului Hristos!

Condacul 2

Prin dumnezeiasca Pronie, nu ai fost de fata cu ceilalti Apostoli, cand li s-a aratat lor Mantuitorul după Sfanta Sa Inviere, de aceea nu ai crezut spuselor lor, cand marturiseau zicand: „L-am vazut pe Domnul”, si-L slaveau cu cantări zicand: Aliluia!

Icosul 2

Necrezand marturiei celor unsprezece Apostoli „ca a Inviat Domnul omorand moartea”, ai dorit sa vezi locul ranilor Lui si sa pui degetul in coasta Lui, spre desavarsita incredintare a ta si a tuturor neamurilor pana la sfarsitul veacurilor; de care prea-inteleapta indoiala minunandu-ne, strigam tie.

Citeste continuarea pe sfantulnectarie.ro.

Sursa foto sfintisiicoane.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top