Inedit
MAREA SARBATOARE a Nasterii Maicii Domnului. TRADITII si OBICEIURI din aceasta zi sfanta
Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica este prima sarbatoare din noul an bisericesc si este o zi mare pentru toti crestinii.
Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este cea care face trecerea dintre vara si toamna si anunta inceputul anului agricol. Se spune ca, in aceasta zi sfanta, Fecioara Maria vegheaza asupra femeilor ce nu pot avea copii si le asculta rugaciunile pentru a ramane insarcinate.
TRADITII SI OBICEIURI de Nasterea Maicii Domnului. Vezi ce se spune a trebuie sa faci in aceasta zi:
In popor, se spune ca femeile insarcinate trebuie sa ii adreseze o ruga Maicii Domnului, pentru a avea nasterea usoara, cele care nu pot avea copii sunt ajutate de Divinitate sa ramana insarcinate, iar cele care vor sa se casatoreasca se pot inchina Fecioarei Maria pentru a le ajuta sa isi gaseasca jumatatea.
CITESTE SI: Rugaciunea nodurilor, catre FECIOARA MARIA
CITESTE SI: Rugăciunea făcătoare de minuni
De aceasta sarbatoare, credincioasii aprind candele la icoana Fecioarei Maria si impart fructe pentru pomenirea mortilor. In aceasta perioada, la tara, se desfasoara targuri si iarmaroace.
Dupa data de 8 septembrie va incepe culegerea fructelor de toamna si a platelor medicinale, se bat nucii, se culeg viile si ogoarele si se seamana cerealele de toamna.
Istoricul Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului
Parintii Fecioarei Maria au fost Iachim (din samanta lui Iuda si urmas al regelui David) si Ana (fiica preotului Matthan, descendenta din familia lui Aaron). Pentru ca ei nu aveau copii se considera ca erau blestemati de Dumnezeu. Totusi, ei nu s-au razvratit impotriva Domnului ci s-au rugat continuu. Au promis ca de vor da nastere unui prunc, il vor da sa slujeasca in biserica intru slava lui Dumnezeu. Atunci, Ingerul Gavriil s-a aratat amandurora si le-a spus ca Dumnezeul le va transmite binecuvantarea sa, iar ca pruncul va fi plin de Duhul Sfant si va fi un „vas ales lui Dumnezeu”.
Biserici ce poarta hramul Nasterii Maicii Domnului
In Romania sunt multe biserici si manastiri care isi sarbatoresc hramul de Sfanta Maria Mica, cum ar fi: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, judetul Ilfov, Manastirea Pissiota din Poenarii Burchii si Manastirea Christiana din Bucuresti.
CITESTE SI: Mana Maicii Domnului: planta care VINDECA de boli
CITESTE SI: Uite ce se intampla cu această icoană a Maicii Domnului din Vâlcea
Sursa foto: prosanthropos.wordpress.com