Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Mărturia unei călugărițe din cele care l-au îngrijit pe Regele Mihai în ultimele clipe de viață

Puțină lume știe că Regele Mihai I al României a fost îngrijit în ultimele zile din viață de mai multe călugărițe.

„Ultimele patru luni din viața Regelui Mihai au fost foarte grele. Stătea doar în pat în ultimele patru luni. Vorbea cuvinte neînțelese. Existau nopți când nu dormea și atunci îi citeam rugăciuni, iar el asculta.

Alteori, ar fi pornit la plimbare și de aceea trebuia să fim acolo cu el, să avem grijă să nu cadă și să se lovească.

Când încă mai putea să umble, se folosea de un cadru metalic, dar trebuia să fim lângă el. Alteori, Regele vorbea în franceză cuvinte doar de el știute”, a declarat una din călugărițe, scrie Evenimentul Zilei.

Măicuțe de la Mănăstirea de la Tăuți din comuna Florești, județul Cluj, l-au îngrijit pe Regele Mihai I al României până în ultima clipă a vieții sale.

Măicuțele erau trimise în Elveția pentru a asigura serviciul religios.

„În ultima seară de viață s-a simțit mai bine. Spre dimineață, a început să se simtă foarte rău și au fost chemați medicii, care au instalat un aparat cu care a fost ajutat să respire. Nu a mai durat mult și, în jurul orei 13, a decedat”, a mai spus măicuța.

„A fost dorința Regelui să fie îngrijit de călugărițe. Noi am ajuns acolo, fiind rugate să mergem de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului. Am dat ascultare.

CITESTE SI: Ovidiu Ioanițoaia a povestit o întâmplare despre Regele Mihai care ne face să îl vedem cu alți ochi

Ce a spus Stela Popescu despre Regele Mihai, cu puțin timp de a muri: “Am pierdut marele…

Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte. Una, ziua și alta, noaptea. Nu îl lăsam singur nicio secundă. În prima parte, Regele a umblat ajutat de un cadru, apoi s-a deplasat tot mai greu, iar la final a fost imobilizat la pat”, a mai spus una dintre maici.

De ce va fi îngropat Regele Mihai pe întuneric

Întrucât au existat tot felul de speculații, Patriarhia Română a simțit nevoia să pună punct tuturor știrilor false și a făcut lumină în cazul înmormântării Majestății Sale, Mihai I al României.

„În legătură cu ora aparent târzie, pentru că s-a comentat că regele e înmormântat pe întuneric, e vorba exclusiv de contextul iernii, ziua e mai scurtă.

Nu e niciun impediment din punct de vedere canonic, bisericesc, legat cu punerea în mormânt a cuiva chiar dacă s-a lăsat întunericul.

Nu permiteau condițiile reale o oră mai apropiată de lăsatul întunericului. Nu e nicio problemă din punct de vedere crestin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost depus la Catedrala Ortodoxă Greacă din Lausanne, zeci de români de toate vârstele din Elveţia venind să-i aducă un omagiu, transmite Casa Regală.

Unii oameni au venit şi din alte ţări, precum Franţa sau Italia, special pentru a lua parte la slujbă.

Tot luni, în prezenţa Principesei Elena şi Principesei Sofia, precum şi a Excelenţei Sale dl Alexander Philips Nixon, a fost oficiată o slujbă.

Au slujit IPS Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Centrale şi Meridionale, părintele paroh Alexandre Yossifidis, alături de un sobor de şase preoţi, în limbile română, franceză şi greacă.

Au fost prezente şi măicuţele care veghează permanent trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, până la plecarea către ţară. “Cei care l-au cunoscut au vorbit cu multă emoţie despre demnitatea şi integritatea cu care Majestatea Sa Defunctă a trăit, despre modul profund în care i-a influenţat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top