Garnituri
Mazare galbena frecata. Reteta ardeleneasca
Copilarie fara mazare galbena frecata sau ardei umpluti nu exista in Ardeal. Si acum tin minte momentele cand bunica ne surprindea pe toti cu cate un fel de mancare la care nu ne-am gandit niciodata.
Cand te gandesti la perioada copilariei, iti vin in minte doua lucruri: joaca si mancarea facuta de bunici. Mazarea frecata (batuta) se face din mazare uscata, iar reteta este simpla.
Ai nevoie de putine ingrediente, iar multe dintre ele s-ar putea sa nu le cumperi din magazin. Cine nu are in casa ceapa, ulei, sare si usturoi?
Reteta de mazare galbena frecata – Ingredientele necesare
1. 500 de grame de mazare galbena (i se mai spune si uscata);
2. o ceapa medie;
3. 5 linguri de ulei;
4. sare, dupa gust;
5. piper, dupa gust;
6. usturoi macinat, dupa gust.
La aceste ingrediente poti adauga cateva frunze de patrunjel si slanina afumata. Vor da un gust delicios mancarii!
Cum se prepara mazarea frecata
1. Alege mazarea galbena buna si indeparteaza eventualele cioturi sau frunzulite uscate strecurate.
2. Pune mazarea la fiert in apa rece (doar cat sa o acopere).
3. Taie ceapa in doua si pune-o in oala in care fierbi mazarea.
4. Dupa ce ai fiert mazarea, toarna apa in alta craticioara. Bate mazarea cu o lingura de lemn sau cu telul. Adauga din cand in cand ulei de floarea soarelui in zeama in care a fiert mazarea.
CITESTE SI: Salata de pui cu mazare si tarhon
5. La final, asaza mazarea in farfurie. Pune la final cateva frunze de patrunjel. Se serveste cu mujdei de usturoi sau ceapa cruda. De asemenea, in Ardeal, se pun cateva bucati de carne de porc sau carnati inauntru cu uleiul incins in tigaia cu ceapa.
Pont: Mazarea galbena frecata este delicioasa cu paine de casa! Pofta buna!