Sanatate
Medicii avertizează: Acesta e alimentul care ruginește corpul
Medicii trag tot mai des semnale de alarmă privind consumul de zahăr. Zahărul face rău organismului dacă este administrat în exces.
Zahărul e alimentul care ruginește corpul
Nutriționistul Mihaela Bilic a scris pe contul ei de Facebook ce îi face zahărul organismului. „Oare cât o să ne mai ia până vom pune zaharul langa alcool, tutun si droguri usoare? Pana cand vom realiza ca nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv si iubeste gustul dulce.
Cand consumam zahar se sintetizeaza substante cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii. Acesta e motivul pentru care unui bebelus i se da sa suga miere cand este circumcis, ca sa suporte usor operatia.
Si pe EEG se confirma efectul zaharului, imaginea cerebrala se coloreaza/lumineaza exact ca atunci cand consumam cocaina. Pentru nicotina si alcool a fost nevoie de ani lungi sa recunoastem ca nu sunt nutrienti, ca nu ne hranesc corpul, ci doar ne tulbura mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung”, a scris Mihaela.
„Insa cu putin obiectivism putem vedea ce rele face zaharul, observand bolnavii de diabet. Aceasta afectiune parșivă si necrutatoare afecteaza tăcut tot organismul, dupa ani de zile de evolutie nu rămâne niciun organ sau sistem sanatos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasa, rinichii, ficatul, pancreasul, circulatia sangvina, functionarea cerebrala, dinții, picioarele… intr-un cuvânt ne descompunem.
Si cauza este un nivel crescut al glicemiei, adica al zaharului din sânge. Dincolo de silueta, zaharul imbătrânește si îmbolnaveste, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos ca nu doare…ce periculos ca ne place! Iar cand realizam, e prea târziu.
Poate ca e un rău necesar, poate ca e imposibil sa-l eliminam din alimentatie, dar merita sa-l reducem drastic! Consumati-l rar si cu moderatie, in produse de calitate si care va plac mult. Si sub nicio forma nu-l beți, nu-l consumati in forma lichidă.
O bucațică de ciocolata sau de prajitură dau satisfactie maxima, insa un pahar de suc de orice fel e baut ca pe apa. Si irosim dintr-un foc 6 lingurite de zahar, doza recomandata pentru o zi intreaga.
Nu exista un zahar mai sanatos ca altul, insa exista produse mai satisfacatoare decat altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecați-l, nu-l beți”, a completat ea.
Dr. Mihaela Bilic, despre un aliment pe care îl consumi zilnic: A ajuns să fie numit moartea albă
Zahărul este un aliment consumat zilnic, încă de la primele ore când îl punem în cafea. Acest aliment mai este numit și „moartea albă”, astfel că multe persoane îl înlocuiesc cu mierea.
Însă, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că diferența dintre zahăr și miere nu este una prea mare.
”Mierea, o substanță vie ?
Pentru că zahărul rafinat a ajuns să fie numit „moartea albă”, avem nevoie de un agent de îndulcire care să nu ne înspăimânte. Și atunci tot ce nu e zahăr alb a ajuns să aibă din oficiu așa-zise beneficii pentru organism, sau măcar calificativul „mai sănătos”.
În realitate, toți agenții de îndulcire sunt la fel de buni pentru consum și răi pentru sănătate dacă depășesc doza optimă, adică aceea de condiment – puși în alimente precum sarea, cât să dea gust.”, spune dr. Mihaela Bilic.
Mierea, un aliment plin de beneficii?
„Mierea pare a fi premiantă când vine vorba de ceva dulce, însă folosirea ei necesită câteva precizări clare:
– este ideală pentru uz extern sau consumată crudă, fără a fi încălzită/tratată termic- conține enzime bioactive și flavonoide cu efect antioxidant, care sunt distruse la o temperatură mai mare de 40 grade Celsius.
Aplicată pe piele sau mucoase, mierea are proprietăți calmante, cicatrizante, antibacteriene; aciditatea pe care o provoacă împiedică dezvoltarea bacteriilor, inclusiv E. Coli, stafilococ, Helicobacter pylori – ajută la vindecarea rănilor și ulcerațiilor.
– poate înlocui cu succes zahărul în preparatele lichide (sucuri, sosuri, dulcețuri, compot, ceai sau cafea) sau în produsele de cofetărie și patiserie ce nu necesită creștere (fulgi de cereale, batoane de ciocolată).
Pentru că este hidrofilă (reține apa) și higroscopică (reține umiditatea), mierea va determina o structură densă și umedă a produsului final; pentru aluaturi sau compoziții cu structură pufoasă și ușoară, aerate și „bine crescute” e nevoie de zahăr cristalizat.
– glasează și caramelizează fructele și legumele mai rapid decât zahărul și la o temperatură mai redusă – un pic de miere sau zahăr adăugată la o mâncare sau un sos reduce aciditatea acesteia.
– este agent de conservare – în miere se pot păstra fructe uscate sau oleaginoase, fără grija că vor fermenta; fiind o substanță densă ce împiedică intrarea aerului, în recipientele cu miere poate apărea riscul dezvoltării toxinei botulinice.
Din punct de vedere nutritiv, atât mierea cât și zahărul sunt dizaharide formate dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Valoarea calorică este de 4 cal/g – adică 20 cal/ linguriță (cu vârf pentru zahăr cristalin și rasă pentru miere).
Voi sunteți cei care alegeți ce tip de agent de îndulcire consumați, în funcție de preferințele personale, considerentele estetice, sentimentale sau medicale. Însă țineți cont că atât mierea cât și zahărul sunt principalii agenți de acidifiere/oxidare ai organismului, alături de stres, nicotină, alcool și sedentarism. Iar dacă alegeți mierea, atunci mâncați-o crudă, nu o omorâți!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.