Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Medicul Mike Evance iti spune de ce te doare, de fapt, spatele. Detaliile ascunse ale acestui disconfort

DE CE TE DOARE, DE FAPT, SPATELE. Durerea de spate poate fi de doua feluri: benigna (din cauza stilului de viata adoptat de fiecare) si maligna (atunci cand esti afectat de o boala).

Medicul Mike Evance a creat un videoclip animat pe care l-a impartasit cu toata lumea, in care explica adevaratele motive ale banalei dureri de spate.

Durerea de spate este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care oamenii se prezinta la doctor. Majoritatea tratamentelor si recomandarilor date de medic (in jur de 40% la nivel european) eu legatura cu acest disconfort. Iata detaliile pe care le ignori atunci cand te doare spatele.

„Durerea de spate nu este o boala. Este doar consecinta natural a faptului ca mergem pe doua picioare. Structura coloanei vertebrale (oase, discuri, ligamente, articulatii si nervi) este cea mai importanta cand vrem sa vorbim despre cauzele durerii de spate.

Toate elementele coloanei interactioneaza intre ele intr-un mod inedit pentru a sustine activitatea ce implica spatele. Durerea de spate despre care vorbim cei mai multi (dupa o zi obositoare de munca) se numeste durere de spate mecanica.

CITESTE SI: Durere obisnuita sau o boala necrutatoare? 4 afectiuni grave ascunse in spatele durerii de genunchi

CITESTE SI: Cataplasma cu GHIMBIR te scapa de cea mai comuna durere. Uite cum sa o folosesti!

Severitatea durerii nu este tot timpul direct proportionala cu gravitatea problemei. In majoritatea cazurilor, durerea benigna de spate poate fi calmata fara interventie medicala.

Cu toate acestea, durerea de spate apare la o frecventa de 6 luni pentru 30% dintre pacienti si de un an pentru 40%”, sustine dr. Evance.

„Durerea dominanta de spate se poate extinde pana la coapse si picioare”, mai spune medicul. Motivul pentru care simtim durerea de spate prelungita pana la nivelul picioarelor este presiunea pe care o exercita discul coloanei vertebrale asupra partii dorsale a corpului.

Aici vorbim despre durere sciatica. Acest tip de durere este un semnal de alarma ca trebuie sa mergi la medic.

Atitudinea ta este totul in fata durerii de spate, spune doctorul. „Nu imi doresc sa aud oameni spunand ca din cauza durerilor de spate vor renunta le exercitiile fizice. Sau, de fiecare data cand simt durerea sa creada ca este vorba neaparat de o boala”, continua dr. Evance.

Medicul isi aminteste de-a lungul videoclipului de un studiu realizat de colegii sai, cercetatori, care a impartit mai multi muncitori cu dureri de spate in doua grupuri.

Primului grup i s-a administrat ingrijirea clasica, tratamentul medical traditional, iar celui de-al doilea i-a fost permis sa depuna efort in tot acest timp, adica sa nu renunte la activitatile sportive.

In acel moment s-a constatat ca grupul care depunea efort fizic a scapat de doua temeri importante: 1. nu orice durere de spate este egala cu boala si 2. efortul fizic nu te omoara.

„Vorbim despre controlul mental. Daca muncitorului nu ii acorda importanta durerii, durerea nu era mare. O alta tendinta care accentueaza durerile de spate este lipsa de autostima si autoizolarea. Aici, pacientii sunt convinsi ca tratamentele pasive sunt mai bune decat cele care implica activitate.

Credinta ca durerea de spate se rezolva doar stand pe burta (fizioterapeutul trebuie sa faca tot) este una eronata. Odihna in cazul durerilor de spate nu este tocmai buna deoarece aceasta accentueaza disconfortul (mai ales cand vorbim de nervii sciatici). Persoanele care nu se misca absolut deloc se simt de 100 de ori mai rau”, socheaza medicul.

Miscarea ajuta mai mult decat credeai, iar dr. Evance aminteste in acest caz si de terapia manipularii spinale (masaj + acupunctura) alaturi de activitate fizica. Acest tip de tratament combinat se considera unul activ, spre deosebire de statul in pat si deplangerea soartei (tratament pasiv si ineficient).

Ti-a placut mica demonstratie a doctorului Evance?

Sursa foto: Captura YouTube

1 Comment

1 Comment

  1. Gherga Loredana

    2016-01-11T16:37:30+02:00 at 2016-01-11T16:37:30+02:00

    Aveți dreptate în legaturaă cu durerile de spate si miscarile fizice! Am dureri de spate catre dimineata si cand ma ridic din pat, facand miscare, durerea dispare!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top