Stil de viata
Metoda calendarului te ajuta sa ramai insarcinata
Desi este cunoscuta ca o masura de contraceptie, metoda calendarului este foarte utila si pentru a determina cea mai buna perioada pentru a concepe un bebelus.
Metoda calendarului este bazata pe monitorizarea ovulatiilor anterioare. Identificand perioada potrivita, poti avea grija sa nu ramai insarcinata, de aceea este folosita drept metoda contraceptiva. Totusi, pentru ca determini perioada fertila, poti folosi aceasta metoda pentru a concepe un bebe in perioada in care organismul tau este pregatit.
Sarcina apare atunci cand actul sexual neprotejat are loc in zilele de ovulatie dintr-un ciclu menstrual. Atunci se poate forma embrionul. La un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a. Se calculeaza luand ca reper prima zi de menstruatie. La un ciclu de 29 de zile, apare in ziua a 15-a si la unul de 30, in a 16-a zi. Daca menstruatia este neregulata, nu poti determina cu certitudine perioada fertila.
Pentru a determina zilele potrivite prin metoda calendarului, trebuie monitorizate mai multe cicluri, pentru a se gasi cel mai lung si cel mai scurt ciclu. Din cel mai scurt ciclu se scade cifra 18 si se afla cand a inceput perioada fertila. Din cel mai lung ciclu se scade numarul 11 si se obtine ziua in care a inceput ovulatia. Zilele fertile, conform metodei calendarului, sunt intre rezultatul obtinut din primul ciclu (cand scazi 18) si cel de-al doilea (din care scazi 11).
CITESTE SI: Era insarcinata cand a aflat ca are cancer. Continuarea te va lasa fara cuvinte
Ovulul supravietuieste pentru 24-38 de ore, iar spermatozoizii au o medie de viata intre 72-100 zile. De aceea, este recomandat ca, pentru a ramane insarcinata, sa ai contact sexual cu 1-2 zile inainte de prima zi de ovulatie, apoi in toate zilele fertile si inca 4-5 zile dupa acestea, pentru a creste sansa de a se forma sarcina.
Sursa foto: bp.blogspot.com