Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Metoda FAST pentru depistarea accidentului vascular cerebral, pe înțelesul tuturor

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o situație de care se teme orice persoană. Din păcate, această problemă nu mai este una la care sunt predispuse persoanele în vârstă, ci poate apărea chiar și la tineri.

Factorii de risc sunt: suprasolicitarea, stresul, afecțiuni ale inimii, precum și obezitate și fumat.

Din păcate, cei mai mulți pacienți care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele. Mai puțin de 30% din pacienți merg la medic în primele 24 de ore după apariția AVC.

Citește și: Simptomele infarctului mai puțin cunoscute

Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum putem depista rapid dacă cineva a avut un AVC și cum trebuie să acționăm dacă observăm acest lucru.

Semnele unui AVC apar rapid, de cele mai multe ori. Se pot observa slăbiciune, amorțeli, furnicături la nivelul membrelor sau al feței. Mulți dintre pacienți încep să aibă probleme de vorbire, nu înțeleg ce li se spune, își pierd echilibrul sau sunt confuzi și își schimbă comportamentul.

Citește și: Analizele de sânge, pe înțelesul tuturor

Alți pacienți au pareză sau paralizie, astfel că trebuie să se acționeze cât mai repede pentru a evita niște situații mult mai dificile. Metoda prin care oricine poate depista un accident vascular cerebral se interpretează astfel, potrivit dr. Ciuhodaru:

„1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de îngrijorare: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de îngrijorare: unul dintre ele rămâne mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de îngrijorare: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.”

Anul trecut, una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, Stela Popescu, a plecat dintre noi tocmai din cauza unui AVC, nedepistat la timp. Cu doar câteva ore înainte de a fi găsită, aceasta participase la un eveniment. Invitații au putut observa atunci că actrița are schimbări de comportament.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top