Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Miercurea Albă și Joia Necurată. Ce superstiții și tradiții sunt legate de aceste zile

Suntem în Săptămâna Albă, cea mai importantă săptămână dinaintea Postului Paștelui, care anul acesta începe pe 19 februarie.

Ce să nu faci în Joia Necurată

În aceste două zile, e bine ca femeile să spele cămășile pentru ca ele să fie curate pentru tot restul anului. De asemenea, azi nu se fac munci legate de haine, adică nu se toarce și nu se țese, nu se coase și nu se cumpără haine, doar se spală.

Această măsură e luată, conform datinilor străvechi, pentru ca bărbații (n.r.: bărbatul reprezintă capul familiei în concepția românească) să nu fie în pericol.

Joia Necurată mai poartă denumirea în anumite regiuni ale țării de Joia furnicilor. Femeile trebuie să facă turte cu folosind mălai sau făină. Le pun pe mușuroiul de furnici pentru ca insectele să aibă cu ce să se hrănească, acolo unde mai există furnici în acest anotimp friguros.

În timpul verii, furnicile o să le mulțumească bunilor creștini și nu vor produce pagube, spune legenda populară.

CITESTE SI: Când începe Postul Paștelui 2018. Ce nu ai voie să faci în cel mai aspru post

Totodată se consumă doar produse albe, în special lactate. De săptămâna viitoare începe cu adevărat Postul Paștelui, iar produsele din carne vor fi complet interzise. Vor fi totuși zile în care se va da dezlegare la pește.

Cea mai puternică rugăciune de spus în Postul Paștelui

„Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie (1 metanie). Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi-l mie, slugii tale (1 metanie).

Asa, Doamne si imparate, da-mi mie sa-mi vad caderile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin (1 metanie)”.

Dupa care se fac rapid 12 metanii mici repetand mereu in tacere la fiecare dintre ele rugaciunea vamesului: “Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului si ma miluieste!”.

In fine, se face din nou o metanie mare recitand numai ultima parte a rugaciunii: “Asa, Doamne si imparate…”. Numai in timpul Postului Mare, dupa aceasta rugaciune se repeta grupul de rugaciuni legate de “Sfinte Dumnezeule…”, astfel ca acesta e reluat de trei ori in cursul fiecarui oficiu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top