Dieta si Sport
Mihaela Bilic, despre probiotice si prebiotice
Nutritionistul Mihaela Bilic lanseaza o idee interesanta: am putea sa ne producem propriile probiotice si prebiotice? Intr-o recenta postare pe Facebook, specialistul a facut lumina privind cele doua tipuri de alimente.
Opinia Mihaelei Bilic despre alimentele probiotice si prebiotice
„In cautarea unei digestii optime si a unei imunitati de fier, apelam din ce in ce mai des la probiotice, acele culturi de bacterii benefice concentrate intr-o capsula. Eficienta lor este din pacate relativa, putine trec de bariera acida din stomac si si mai putine supravietuiesc si se dezvolta in colon.
Ideea de a aduce „locuitori” noi, care sa se aclimatizeze in intestinul nostru trebuie schimbata. Obiectivul ar fi sa hranim si sa crestem populatiile de bacterii benefice deja existente! Nu de culturi noi de bacterii liofilizate avem nevoie, ci de hrana adecvata pentru colocatarii din colon. Bine hraniti ei vor produce vitamine si acizi grasi capabili sa stimuleze imunitatea.
Ce trebuie sa mancam pentru binele intestinului nostru? PREbiotice, adica fibre alimentare. Ce efect au ele? Pot fi consumate doar de bacteriile bune, care astfel vor creste si se vor multiplica conolizand teritorii din ce in ce mai ample. Interesant este ca aceste fibre nu pot fi folosite de bacteriile rele, cele care dau balonare si probleme digestive (preferatul lor este zaharul!).
Despre carbohidrati si fibrele cu efect prebiotic
Fibrele cu efect prebiotic sunt in esenta fragmente de glicozaharide, deci carbohidrati. Exista 3 categorii:
– liliacee- praz, sparanghel, ceapa si usturoi, pastarnac;
– asteracee- andive, anghinare;
– amidon rezistent la digestie- banane verzi, cereale integrale (grau, secara, ovaz).
Ca un mic secret culinar, tot amidon rezistent cu efect prebiotic avem si in cartofi, orez si paste fainoase fierte si consumate reci. Prin racire amidonul se cristalizeaza si nu mai poate fi absorbit/digerat, asa ca ajunge in colon unde hraneste bacteriile bune. Iata de ce salata de cartofi sau de paste si orezul de la sushi ingrasa mai putin.
CITESTE SI: CAUZE DURERI DE BURTA. Mihaela Bilic uimeste: „Nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de…”
Introduceti mai des in meniu fibrele prebiotice de mai sus si intestinul vostru va fi fericit iar imunitatea se va intari. Sanatatea chiar vine din farfurie si nu trebuie sa uitam ca pe langa nevoile noastre, trebuie sa avem grija si de nevoile coloniilor de bacterii benefice cu care impartim viata. De binele lor depinde binele nostru!”, a scris nutritionistul pe Facebook.