Stiri
MINUTUL DE SĂNĂTATE: Şi tu faci asta greşit la micul dejun?
Micul dejun este considerat cea mai importantă masei a zilei. Află de la „Minutul de sănătate” ce greşeală majoră facem încă de la prima oră.
CITEŞTE ŞI: MINUTUL DE SĂNĂTATE: Uite cum recunoşti legumele cu azot în exces
Cu toţii avem diferite obiceiuri alimentare mai mult sau mai puţin sănătoase, însă, de departe, cea mai mare atenţie trebuie oferită primei mese ale zilei, respectiv micul dejun.
Nutriţioniştii spun că, în general, farfuria de mâncare ar trebuie să fie pe jumătate cu legume şi fructe, un sfert să fie ocupată de cereale integrale, iar celălalt sfert de proteine.
Greşeala pe care foarte mulţi oameni o fac atunci când servesc micul dejun este să mai pună în meniul lor acel sfert de proteine. Ei bine, fără aceste elemente importante pentru noi, organismul nu va avea energia necesară şi ne vom trezi că ne este foame la nici o oră după ce ne-am ridicat de la masă.
Asta duce la o serie de derapaje alimentare, căci la prânz vom fi lihniţi de foame şi vom avea tendinţa să exagerăm cu porţiile de mâncare de la jumătatea zilei. Spre exemplu, femeile ar trebui să ştie că au nevoie zilnic de aproximativ 80 – 100 de grame de proteine, în funcţie de activităţile fizice întreprinse sau de greutate.
Pentru că, în mod normal, organismul nostru nu poate să asimileze decât 30 de grame de proteine la o masă, este indicat ca acestea să fie împărţite pe fiecare etapă a zilei.
Astfel, nu este nevoie ca la micul dejun să umplem farfuria cu grătare, fripturi, cârnaţi, ori alte mâncăruri de genul acesta, dar este indicat să avem la prima masă a zilei un ou fiert, brânză, salată şi un fruct. Să nu uităm că o sursă importantă de proteine o reprezintă şi seminţele, nucile sau fasolea.
Sursa foto thebridge-can.com