Credinta
Moșii de toamnă 2018. Ce se dă și ce nu se dă de pomană
Moșii de toamnă 2018. În prima sâmbătă din luna noiembrie (anul acesta, 3 noiembrie) Biserica a orânduit să pomenească morții.
Sărbătoarea morților este cunoscută mai ales în sudul României sub denumirea populară de Moși de toamnă.
În această zi este bine să dăm de pomană și să spunem bogdaproste dacă primim ceva de la cineva. Totuși, în legătură cu lucrurile care pot fi oferite celorlalți există niște superstiții.
Se prepară în primul rând o colivă din grâu, peste care se împletește semnul Sfintei Cruci. În coșul cu coliva din grâu trebuie pusă și o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către preot.
Ce nu se dă de pomană? Nu se dau de pomană obiectele celui plecat dincolo, mai ales dacă acestea au o valoare sentimentală importantă pentru familie. Nu se dau de pomană obiecte care au însemne păgâne ori care jignesc credința creștină.
Ce rugăciune se spune mâine:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit.
Si-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”