Stil de viata
Mosii de vara: traditii si obiceiuri
Mosii de vara sunt sambata, 18 iunie, chiar inainte de duminica Rusaliilor. Aceasta sarbatoare este dedicata pomenirii mortilor si in toate bisericile ortodoxe din tara, dupa Sfanta Liturghie, se tin slujbe pentru cei plecati dintre noi.
In calendarul crestin ortodox exista doua mari zile dedicate pomenirii mortilor: mosii de iarna si mosii de vara. Aceste zile de sambata poarta numele de „mosi” tocmai pentru ca ii pomenim pe toti cei trecuti in nefiinta din neamurile noastre: mosi, stramosi, parinti, frati, surori, fii si fiice.
In aceasta sambata biserica ortodoxa face slujbe si rugaciuni speciale pentru cei care nu se mai afla langa noi, pentru ca si acestia sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a caruri pogorare este sarbatorita in duminica urmatoare. Exista numeroase traditii si obiceiuri pe care crestinii din toate colturile tarii le tin de Mosii de vara.
CITESTE SI: CELE MAI PUTERNICE RUGACIUNI ALE PARINTILOR PENTRU COPII
Toata lumea merge la biserica cu coliva, colaci si lumanari si se roaga pentru toti ai casei care au plecat la ceruri. In cimitire se aprind lumanari la toate mormintele si, in unele zone, preotii trec pe la fiecare mormant si citesc rugaciuni specifice. In anumite colturi ale tarii gospodariile se orneaza cu ramuri de tei, care au menirea de a imbuna spiritele mortilor si de a proteja casele si familiile de duhurile rele.
Tot in aceasta zi se dau de pomana vase de lut sau de lemn impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In satele din Bucovina crestinii trimit de pomana la vecini inca de la primele ore ale diminetii. Mormintele trebuie sa fie curatate si ornate cu flori dinainte, pentru ca ele sa arate impecabil cand preotul trece sa citeasca rugaciuni.
sursa foto: radiocluj.ro