Sanatate
Motivele sângerărilor între menstruații
Sangerarile care au loc intre menstruatii, adica in afara perioadei regulate, indica un semnal de alarma pentru toate femeile. Descopera 6 cauze interesante ale producerii hemoragiilor anormale.
Orice femeie, indiferent de varsta, poate suferi sangerari vaginale in afara acelei perioade a lunii. Descopera cauzele necunoscute ale sangerarilor intre menstruatii:
1. Sarcina extrauterina. Sarcina ectopica reprezinta de multe ori un subiect tabu, insa este o realitate de care toate femeile trebuie sa tina cont.
Acest tip de sarcina se caracterizeaza prin faptul ca embrionul isi continua dezvoltarea in sacul sau embrionar sau intr-un alt organ decat uterul. Sarcina extrauterina este localizata in general la nivelul trompelor uterine, care la mici accidentari (ruperi) pot duce la hemoragii abundente.
2. Femeile pot fi afectate, fara sa stie, de endometrioza. Aceasta boala este cauzata de prezenta unui tesut identic cu cel al mucoasei uterine, insa in alta parte decat la nivelul uterului, uneori chiar pe ovar. Acest tesut raspunde la mesajele hormonale si sangereaza chiar si in afara menstruatiei.
3. Micile excrescente la nivel uterin pot cauza sangerari locale: leiomioamele sau fibroamele uterine sunt cresteri ale tesutului muscular neted uterin (noduri).
4. Daca sangerarile au loc in afara acelei perioade a lunii, este posibil sa existe rani pe colul uterin. Ranile de pe col sunt asimptomatice, iar semnele care le tradeaza sunt foarte discrete. Testul Babes-Papanicolau poate sa ofere raspunsul la aceasta problema.
5. Anticonceptionalele pot deregla scurgerile de sange dintre menstruatii. Daca iei anticonceptionale pe care corpul le respinge sau le activeaza intr-un mod nepotrivit se poate ajunge la hemoragii intermenstruale.
6. Cea mai grava cauza a sangerarii intre menstruatii poate fi cancerul uterin. Acesta se dezvolta in peretele uterin si perturba ciclul menstrual si echilibrul hormonal. Cancerul uterin poate fi depistat doar in urma unei examinari atente a ginecologului.
Sursa foto: Shutterstock
CITESTE SI: Igiena intimă corectă în timpul menstruației
REGULI pentru igiena intimă în timpul menstruației:
1. Atenție la compoziția tampoanelor pe care le folosești în perioada critică a lunii. Multe dintre ele conțin plastic și substanțe chimice care în contact cu pielea pot provoca iritații dureroase. Bumbacul este materialul ideal pe care îl poți folosi, ce nu creează în mod garantat mâncărimi sau alergii.
2. Același lucru este valabil și cu lenjeria intimă. Alege chiloții de bumbac pentru a ține la depărtare alergiile și iritațiile provocate de plastic.
3. Evită să folosești produse parfumate sau care conțin alcool deoarece acestea provoacă roșeață instantaneu și pot duce la usturime insuportabilă.
4. Spală-te mai des, nu exagera cu dușurile vaginale. Vaginul are propriul său sistem de protecție iar excesul de apă caldă în contact cu acesta poate distruge PH-ul natural al organului tău genital.
5. Dacă vrei să folosești săpun pentru zona intimă, caută unul cât mai simplu, pentru a nu altera PH-ul natural al vaginului.
6. Nu folosi lenjerie intimă strânsă de corp deoarece favorizează umiditatea, iar mediul umed este ideal pentru bacterii.
7. Folosește tampoane sau comprese în funcție de fluxul scurgerilor. Dacă te confrunți cu sângerări normale, schimbă tamponul o dată la 6 ore. Dacă sângerarea este ceva mai abundentă, schimbă-l mai des, chiar și la două ore.
8. Pentru a preveni o stare perfectă din punct de vedere imnunologic, nu uita de alimentație: o dietă echilibrată va reduce durerile din timpul menstruației.
9. Înainte de orice îndoială sau deranj în această perioadă, consultă medicul ginecolog și explică-i fără rușine ceea ce ți se întâmplă.