Deserturi
Mucenici muntenesti – reteta
Iti plac si tie acesti mucenici muntenesti? Mucenicii fac parte din traditia romaneasca si ii mancam pe 9 martie, de ziua celor 40 de sfinti. In zona de sud a tarii, mucenicii se fierb in apa pentru a aminti de iezerul in care au fost chinuiti mucenicii si se presara cu nuca si scortisoara.
Ce greseli poti face cand pregatesti mucenici muntenesti?
Daca esti o gospodina experimentata, sigur ai aflat deja aceste trucuri. Dar daca ti-ai propus sa faci mucenici muntenesti pentru prima oara, iata de ce este bine sa tii cont ca sa nu ai parte de o experiente nereusita:
– neaparat sa lasi mucenicii sa se usuce timp de o zi, pentru ca asa te asiguri ca aluatul va fierbe bine si ca micile forme de 8 nu se vor desprinde la fiert.
– nuca pe care o folosesti trebuie sa fie putin rumenita in cuptor, caci doar asa va avea un gust puternic si aromat
– atunci cand fierbi mucenicii, amesteca des cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca intre ei
– Nu vom adauga nuca atat timp cat fierbe apa, pentru a nu inegri zeama. Doar la final vom pune nuca si scortisoara.
Cunosteai aceste trucuri? Iata si reteta propriu-zisa:
Mucenici muntenesti – reteta
Pentru aluatul de covrigei ai nevoie de 500 g faina, 50 g drojdie, 200 ml apa calduta, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei;
Iată cum ii preparam: punem faina intr-un vas si facem o gaura la mijloc in care se adauga drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul si putina apa calduta. Framanatam coca cateva minute si lasam sa se odihneasca pentru cateva minute. Aluatul se va intinde cu sucitorul, se taie fasiute si se formeaza opturi mici. Acestea se pun pe o foaie de copt si se lasa 24 de ore sa se usuce.
Pentru ca este destul de migalos sa facem mucenicii acasa, ii putem cumpara din comert. Apoi, nu mai avem nevoie decat de jumatate de ora ca sa ne bucuram de acest preparat delicios cu scortisoara si nuca. Iata cum sa faci mucenici muntenesti!
Sigur toata familia va indragi acest preparat care se face pe 9 martie!
Mucenici muntenesti – INGREDIENTE PENTRU SIROP:
3 l apa
500 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de la 1 lamaie
coaja rasa de la 1 portocala
1 baton scortisoara
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
500 g nuci tocate
500 g mucenici la punga, din comert
Vezi aici si cum se prepara MUCENICII MOLDOVENESTI!
Mucenici muntenesti – PREPARARE:
Pune apa si coja de lamaie si portocala la fiert. Cand s-a incalzit apa, adauga zaharul, batonul de scortisoara, esenta de vanilie si sarea. Daca nu iti place scortisoara, poti renunta la acest ingredient pentru a prepara mucenicii muntenesti, insa este recomandat sa o folosesti pentru ca ofera savoara preparatului.
Lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana se topeste zaharul, apoi strecoara coaja rasa. Pune iar la fiert apa, adaugand si mucenicii. Lasa la fiert cam 30 de minute, amestecand din cand in cand, pana cand mucenicii s-au fiert bine.
Acesti mucenici se prepara in special in zona Munteniei, pe cand in Moldova sunt preferati mucenicii din aluat, serviti cu miere si nuca.
Pofta buna!