Connect with us

Revistateo.ro

A murit Charles Townes, INVENTATORUL LASERULUI

Stiri

A murit Charles Townes, INVENTATORUL LASERULUI

Deși este un anonim pentru cultura de masă, Charles Townes rămâne un nume de referință în știință. Cel care a inventat laserul s-a stins din viață la vârsta de 99 de ani. Townes a luat un premiul Nobel pentru invenția laserului, în anul 1964. De asemenea, lumea științei trebuie să îi mai mulțumească lui Townes pentru cercetările făcute în domeniul astronomiei (astronomia în spectrul infraroșu) sau pentru că a fost unul dintre pionerii care au descoperit apă în spațiul cosmic.

Townes a fost un nume de referință în domeniul științei încă din anii 60, numeroase opinii și studii ale acestuia fiind publicate în revista „Nature” și alte astfel de publicații prestigioase. De altfel, despre laser a scris în 1960 în „Nature”, cu 4 ani înainte să ia Nobelul pentru invenția secolului, alături de alți doi fizicieni ruși.

Laserul nu s-a numit însă laser din primul moment al conceperii sale. Prima dată a existat maserul, scrie site-ul de știință playtech.ro. Astfel că, Townes a aplicat conceptul de maser pe raze de lumină, după ce exista deja maserul pe microunde. În anul 1957 a fost creat în acest mod maserul optic.

Cuvântul laser înseamnă light amplification by stimulation emission of radiation. Townes s-a confruntat însă cu o serie de acuzații de când a inventat laserul. Un alt student eminent pe nume Gordon Gould, de la Universitatea din Columbia, l-a acuzat pe Townes că i-a furat ideea, Gould fiind practic prima persoană care a folosit cuvântul laser. Scandalul dintre cei doi fizicieni a durat 30 de ani, când în anul 1977, Gould a primit și el un patent separat.

Laserele au o serie de întrebuințări în lumea modernă: sunt folosite pentru a tăia metale, pentru a măsura distanțe, în operații medicale dificile dar și comunicarea prin fibră optică în timp eficient.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top