Connect with us

Revistateo.ro

A murit Eminescu de sifilis? Carte REVOLUȚIONARĂ despre ADEVĂRUL MORȚII

Stiri

A murit Eminescu de sifilis? Carte REVOLUȚIONARĂ despre ADEVĂRUL MORȚII

Cartea despre moartea lui Eminescu lansată astăzi, 15 ianuarie 2015, de ziua poetului, este o culegere de articole de specialitate care reconstituie adevărul medical despre moarte. Mai mulți medici de prestigiu din România semnează în 10 articole date și adevăruri despre maladiile lui Eminescu respectând fișele medicale de la acea vreme: Irinel Popescu, Călin Giurcăneanu, Eduard Apetrei, Ioan Aurel Pop, Cecilia Cârjă, Eugen Simion etc.

Cartea demontează o serie de mituri despre moartea poetului, medicii specializați pe domeniile lor clarificând o serie de semne de întrebare care s-au pus de-a lungul vremii în legătură cu felul în care a murit Eminescu. Printre teoriile des vehiculate s-au numărat ipoteza unei morți bruște în urma unei lovituri cauzatoare de moarte sau faptul că scriitorul a avut sifilis.

Potrivit academicianului Victor A. Voicu, Eminescu a fost depistat greșit cu sifilis și i s-a administrat un tratament cu mercur, ceea ce a fost fatal pentru starea lui de sănătate. Medicul susține că Eminescu avea un caracter bipolar care nu a fost diagnosticat la vremea respectivă, ba chiar a fost confundat cu boala sifilis.

Eduard Apetrei vorbește în schimb și despre problemele pe care Mihai Eminescu le avea cu inima: „Date privind patologia cardiovasculară a lui Eminescu”. Dan Prelipceanu abordează moartea lui Eminescu din punct de vedere psihiatric: „Argumente din perspectiva psihiatriei actuale”. Cartea despre adevărul morții lui Eminescu este lansată astăzi la ora 12:30, la Academia Română.

Ziua de 15 ianuarie, ziua lui Eminescu, a fost declarată printr-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților drept Ziua Culturii Naționale. Cu ocazia acestei zile au loc mai multe manifestări culturale în universități, școli, licee și grădinițe. Manifestările sunt aduse atât în omagiul marelui poet cât și în cinstea întregii culturi românești.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top