Connect with us

Revistateo.ro

Istoricul Mihnea Berindei a murit la varsta de 68 de ani, in Italia la Venetia.

Stiri

A murit marele istoric Mihnea Berindei

Mihnea Berindei a fost unul dintre cei mai mari istorici romani, fiind cel care a publicat numeroase articole care dezvaluiau si denuntau realitatile crude ale Romaniei comuniste.

A emigrat in Franta in timpul regimului Ceausescu, de unde a devenit cunoscut pentru rolul sau in a mobiliza presa si opinia publica din Occident cu privire la abuzurile care se comiteau in tarile comuniste din Europa de Est, sustinand totodata disidentii care proveneau din aceste tari.

Dupa prabusirea regimului comunist, Mihnea Berindei  si-a continuat activitatea de cercetare asupra societatilor postcomuniste.  A analizat documente ale PCR, a organizat seminarii asupra situatiei din tarile aflate anterior sub tutela URSS si a facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din Romania.

Citeste si: Ne parasesc marii romani! Anuntul a fost facut astazi!

Mihnea Berindei s-a mai remarcat si prin activitatile sale de sustinere a societatii civile romanesti. A fost membru fondator al Comitetului Francez pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania. S-a mai implicat in constituirea Grupului pentru Dialog Social si in sprijinirea primelor organizatii civice romanesti, de dupa caderea comunisimului.

A mobilizat resurse umane si financiare din Franta, menite sa ajute inceputurile democratice din Romania, Bulgaria, Albania si Republica Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top