Sanatate
Muzica, medicament pentru durerile puternice
Muzica, jazz sau fie ea clasica, s-a dovedit de-a lungul timpului ce importanta are pentru psihic:reduce stresul, ne relaxeaza si ajuta sa ne concentram mai bine.Dar acum cercetatorii ne spun si mai multe motive pentru a asculta muzica de calitate.
Nu are importanta ce stil de muzica preferam, oamenii de stiinta confirma:meloterapia reduce semnificativ intensitatea durerilor cronice.In cadrul studiului, meloterapia a fost testata pe 60 de persoane cu varstele cuprinse intre 20-65 de ani. Participantii au declarat ca niciun tratament clasic sau medicament nu isi mai facea efectul impotriva durerii.
Acestia au fost impartiti in trei grupuri, dintre care doar doua grupuri au ascultat muzica, cel de-al treilea fiind”martor”.Primul grup a ascultat muzica favorita o ora in fiecare zi, timp de o saptamana, iar grupul al doilea, cercetatorii le-au pus piese de relaxare in aceleiasi conditii.
O prima constatare a celor ce au relizat acest studiu este ca nu exista diferente intre stilurile muzicale ascultate cu privire la efectul impotriva durerii.Apoi, specialistii americani au ajuns la concluzia ca muzica a redus 21% intensitatea durerii, plus, a ameliorat cu 25 % starile depresive ale participantilor, legate de durerile de care acestia sufereau.
Doctorul Rosalia Staricoff, de la Spitalul Westminister din Londra, a observat, in cadrul unui studiu, ca pacientii care ascultau muzica se vindeca mai repede si stau mai putin internati in spital.Pe langa tratamentul obisnuit, acestia sunt expusi la sunetul muzicii imediat dupa atacul cerebral, efectele sunt semnificative.
Lucuru care este explicat prin faptul ca muzica stimuleaza refacerea retelelor neuronale afectate de accidentul vascular.