Stiri
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții de Sânziene
În fiecare an, la data de 24 iunie, românii creștini sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
CITEȘTE ȘI: TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SÂNZIENE
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost premergătoare Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al preotului Zaharia și al Elisabetei. Îngerul Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul lui Zaharia. Acesta nu a crezut cele spuse de înger și din această cauză a rămas mut până la nașterea fiului său.
Sfântul Ioan Botezătorul a dus o viață de nevoință, s-a retras în pustie până la momentul în care i s-a poruncit să meargă să predice, să pregătească norodul pentru venirea Fiului Omului.
Tot astăzi se sărbătorește și ziua Sânzienelor sau Drăgaica. Aceasta este o sărbătoare din popor, iar tradiția spune că cine nu o respectă va avea parte de mari necazuri pe tot parcursul anului. Astăzi nu se muncește în gospodărie sau la câmp, iar în această noapte cerurile se deschid și atât duhurile bune cât și cele rele cutreieră pământul.
În multe zone din țară se aprind focuri mari pe dealuri și se înconjoară casele cu făclii aprinse pentru a alunga spiritele rele. Roua acestei dimineți are puteri vindecătoare, conform tradiției, iar fetele se scaldă în ea pentru a avea noroc. Această rouă se strânge într-o pânză albă, iar acasă se varsă într-o oală nouă. Pe tot parcursul anului, cine se spală cu această rouă se vindecă de orice boală.
Sursa foto: crestinortodox.ro