Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Ne dezbracam sau nu in fata copiilor? Argumente pro si contra

Este un subiect extrem de delicat pentru multe familii. Sa ne dezbracam sau nu in fata copiilor este o dilema la care multi nu au gasit inca raspunsul si l-au lasat sa fie un subiect tabu.

In timp ce unii parinti prefera sa trateze nuditatea ca pe cel mai firesc lucru din lume, iar copilul sa nu dezvolte curiozitati de la varste mici, alti parinti prefera sa se fereasca si sa impuna o intimitate.

Ne dezbracam sau nu in fata copiilor? Argumente pro si contra

Exista doua tabere distincte de parinti si care au o multime de argumente in favoarea lor.

Parintii pudici nici nu se gandesc sa stea dezbracati in fata copiilor, in timp ce parintii libertini aleg sa se expuna in fata celor mici, fara teama. Acestia considera ca expunerea corpului fata de copii nu este rusinoasa si ii ajuta pe cei mici sa aiba o relatie sanatoasa cu propriul corp.

O celebra psihanalista, Francoise Dolto, trateaza subiectul nuditatii parintilor in fata celor mici in volumul „Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor”.

Dolto are o teorie moderata in aceasta privinta, ridicand si cateva semne de intrebare psrintilor care nu stiu ce varianta sa aleaga: „In general, cred ca atitudinea mai destinsa, care predomina in zilele noastre, este mult mai sanatoasa pentru sexualitatea copiilor nostri. Cred ca pana ce copilul ajunge la sase ani, este de dorit o politica foarte liberala in ceea ce priveste nuditatea in casa. Dupa sase ani, cred ca lucrurile ar trebui sa se schimbe. In mod obisnuit, pana la varsta de sapte sau opt ani, copiii manifesta un soi de pudoare pe care noi, parinyii, ar trebui sa o incurajam. Atunci, un copil ar putea sa ceară ca usa de la baie sa fie incuiata cand face dus. Sa respectam dreptul sau la intimitate. Din acest moment, parintii ar trebui sa fie atenti si sa se acopere suficient cand isi fac toaleta.”

Dar tot Dolto insista asupra faptului ca, de la o varsta incolo, copiii se pot simti complexati in prezenta unui trup gol de adult:

Citeste si: De ce nu e bine sa iti usuci hainele in camera
„Copiii sunt foarte mandri de corpul parintilor lor: pentru ei, parintii sunt intotdeauna perfecti in nuditatea lor, ca in toate, de altfel. Dar exista perioade in viata copilului in care el nu observa totul. Cand este mic, copilul nu vede organele sexuale, de exemplu. El „vede“ cu adevarat, observa corpul numai din momentul in care isi da seama de diferenta sexuala (si nu numai sexuala), de deosebirea dintre forme. Adultii trebuie sa stie, de pilda, ca un copil intre optsprezece luni si doi ani si jumatate nu are deloc simtul volumului si al diferentei. Momentul in care percepe diferentele este foarte important deoarece din acel moment incepe pentru el structura realitatii. La acea varsta diferenta de volum reprezinta pentru copil diferite grade de frumusete: ce este mare e mai frumos decat ce este mic; se simte inferior fata de adulti desi, in acel moment, in plan verbal, el se exprima la fel de bine ca si ei.”

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top