Sanatate
O nouă epidemie în România. S-au înregistrat noi zeci de cazuri în ultimele 7 zile!
România continuă să se confrunte cu o epidemie severă de rujeolă, care durează deja de aproape doi ani de zile. Peste 80 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 7 zile, conform statisticilor oficiale.
35 dintre aceste cazuri au fost depistate în județul Ialomița. Potrivit ultimelor date, numărul total de cazuri de la începutul epidemiei și până acum este de aproape 10.200.
Potrivit CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile), în perioada 11-15.12.2017 au fost raportate 82 de noi cazuri în 15 județe.
Județele în care epidemia de rujeolă face ravagii sunt Ialomița, Brașov, București, Cărălași, Prahova, Harghita, Dâmbovița, Buzău, Botoșani, Iași și Ilfov, printre altele.
CITESTE SI: Un cunoscut doctor explică de ce au murit 24 de copii depistați cu rujeolă – VIDEO
36 de persoane au murit în ultimul an din cauza rujeolei. Conform statisticilor, una din 4 persoane care face rujeolă dată fiind această epidemie severă are nevoie de spitalizare.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști rujeola
UPDATE: Într-o singură săptămână, în judeţul Iaşi, au fost confirmate trei cazuri noi de rujeolă.
Astfel, numărul cazurilor de rujeolă în judeţ a ajuns la 60. Conform ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în intervalul 28 august – 1 septembrie 2017, în judeţul Iaşi au fost confirmate trei cazuri noi de rujeolă.
Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola in toata tara. 23 de judete sunt sub atenta supraveghere a autoritatilor deoarece cazurile de pojar s-au inmultit considerabil in ultimele 8 luni, iar 14 copii au murit.
Oficialii de la minister sustin ca parintii refuza sa isi vaccineze copii in urma campaniei virtuale pornite impotriva vaccinurilor. Este vorba de 700 de imbolnaviri pana la sfarsitul anului trecut, iar boala face din nou victime.
Rujeola este o afectiune destul de grava care poate fi prevenita prin vaccinare. Poate da complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, insa rujeola este mult mai grava.
Rujeola, ca majoritatea bolilor copilariei, are o origine virala. Virusul este unul de tip ARN, inrudit cu virusurile pestei bovine si a rapciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage si oreionul.
Rujeola se poate transmite prin saliva, virusul putand fi transmis prin stranutari puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, si anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezista mai mult de 2 ore pe suprafetele contaminate si tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa in acest mod.
Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creste pana la 95%. Grupul de varsta cel mai afectat este format din copii de pana la 9-10 ani, iar varful de incidenta este intre 2 si 5 ani.
Parintii trebuie sa fie atenti la anumite aspecte daca vor sa afle in ce stare de sanatate se afla copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este incarcata cu depozite ale virusului rujeolic.
Marginile limbii sunt rosii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care sufera de rujeola apar pete albe spre gri, inainte de declansarea bolii in tot organismul.
Rujeola are simptomele următoare: febră de până la 40,5 grade, mâncărimi, inflamații la nivelul pielii, lăcrimare abundentă, greață, vărsături, secreții nazale apoase și durere în gât.