Diverse
Oamenii au un anumit grad de control în momentul în care mor. Specialiștii spun ce se întâmplă în ultimele clipe de viață
Oamenii preferă adesea să fie lăsați singuri atunci când mor, afirmă un academician.
Potrivit lui Glenys Caswell, un cercetător senior de la Universitatea din Nottingham, oamenii au un anumit grad de control în ultimele clipe de viață. Unii așteaptă să „vină momentul” până când cei dragi nu sunt în jur.
Studii anterioare de la Universitatea Langone School of Medicine, lansate în luna octombrie a anului trecut ,sugerează ca oamenii sunt conștienți atunci când mor. Conștiința lor continuă să funcționeze chiar și după ce corpul lor a încetat să arate semne de viață.
Un articol scris de academicianul Glenys Caswell prezintă motivul pentru care unii oameni preferă și aleg să moară singuri.
„Este într-adevăr așa de rău să fii singur când mori?
Se pare atât de evident că nimeni nu ar trebui să moară singuri.
Uneori mor într-un mod care sugerează că preferă să fie singuri, pe măsură ce rezistă până la sfârșitul vieții. Deci este într-adevăr așa de rău să fii singur când mori?
Atunci când o persoană moare într-un spital sau într-o casă de îngrijire, este normal ca asistentele să aibă grijă să-i cheme familia.
Mulți oameni vor avea experiența de a încerca să țină vigilență alături de un membru al familiei.
Uneori, ruda va muri atunci când familia lor a plecat să dea un telefon sau să ia o ceașcă de ceai. În urma sa rămâne familia nefericită și vinovată pentru că nu a fost acolo când a murit.
Există literatură de cercetare, din multe țări, dedicate încercării de a decide ce face o moarte bună.
Există diferențe care există între țări, dar și asemănări. O similitudine este convingerea că nimeni nu ar trebui să moară singur.
Această idee se potrivește bine cu punctul de vedere al morții care poate fi găsit în multe locuri diferite. Când sunt intervievați ca participanți la cercetare, specialiștii din domeniul sănătății – și în special asistenții medicali – spun că nimeni nu ar trebui să moară singur.
Există, de asemenea, multe referințe culturale care sugerează că a muri singur este un lucru rău. Luați în considerare, de exemplu, moartea lui Ebenezer Scrooge din „O poveste de Crăciun” a lui Dickens. Aceasta este o moarte tristă, întunecată, singură, care trebuie evitată.
Celebrități, cum ar fi cele ale comediantului și actriței Victoria Wood sau David Bowie, sunt descrise în știri ca fiind pașnice sau bune atunci când sunt înconjurate de familie.
Oamenii obișnuiți care mor singuri fac știrile atunci când corpul persoanei este nedescoperit pentru o lungă perioadă de timp. Când se întâmplă acest lucru, moartea va fi probabil descrisă în termeni negativi, cum ar fi șocant, singuratic, tragic sau ca o inculpare tristă a societății.
Unii oameni preferă să fie singuri
Desigur, este posibil ca mulți oameni să prefere să aibă familia în jurul lor când mor. Dar există dovezi care sugerează că unii ar prefera să fie singuri pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții lor.
Cercetarea mea a constatat că, în timp ce asistentele medicale la domiciliu cred că nimeni nu ar trebui să moară singur, au văzut cazuri în care o persoană a murit după ce membrii familiei lor au părăsit camera.
Asistentele credeau că unii oameni doresc doar să fie pe cont propriu când mor. De asemenea, ei au crezut că oamenii pot avea o măsură de control asupra momentului când mor și aleg să facă acest lucru atunci când familia lor nu este în jur.
În același studiu, am vorbit și cu persoanele în vârstă care trăiau singure pentru a le afla opiniile despre a muri singur. Am fost intrigat să aflu că moartea singură nu a fost văzută ca ceva care este automat rău. Pentru unii dintre cei mai în vârstă era preferată.
Pentru unii oameni din acest grup, moartea nu a fost cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla. Fiind într-un cămin de îngrijire a fost considerat a fi mult mai rău decât a muri singur.
Reprezentările culturale ale morții sugerează că faptul de a fi singur în timp ce mori este un lucru groaznic. Această viziune este susținută de politica de sănătate și de practicile profesioniștilor din domeniul sănătății, cum ar fi asistentele medicale.
Dar cu toții știm oameni care preferă să rămână singuri atunci când sunt bolnavi. Este așa de surprinzător faptul că unii ar dori să fie singuri când mor?
Este momentul să începem să vorbim despre acest lucru. Este momentul să acceptăm că vrem lucruri diferite în moartea noastră ca și noi în viața noastră. Deschiderea unor discuții ar putea, de asemenea, să ajute la eliminarea vinovăției pe care o simt membrii familiei atunci când aceștia pierd pe cineva drag.”, a scris academicianul potrivit dailymail.co.uk.