Connect with us

Revistateo.ro

gluten

Dieta si Sport

Pana la urma, cine are voie sa manance GLUTEN?

Sunt atat de multe controverse in jurul glutenului, incat nici nu mai stim ce sa credem: este bine sa-l mananci, iti face rau, te ingrasa? Asadar, cine are voie sa consume gluten?

Ai auzit probabil o multime de povesti despre efectul negativ al consumului de gluten si despre dietele fara gluten cu ajutorul carora poti slabi. Totusi, este important sa stii daca te numeri printre persoanele care au interdictie la gluten sau daca trebuie sa eviti doar anumite produse.

Ce este, de fapt, glutenul? E o protenina care se gaseste in anumite cereale, dar si in alte produse. Glutenul nu poate fi digerat complet de catre organism si, de aceea, persoanele sensibile sufera de afectiuni din cauza lui. Aproximativ 2% din populatia planetei sufera de boala celiatica, ceea ce inseamna ca si o cantitate mica de gluten ii poate imbolnavi serios.

CITESTE SI: Vezi ce sa mananci in functie de GRUPA SANGUINA

CITESTE SI: CEA MAI MARE MINCIUNA din cauza careia nu vei slabi NICIODATA. DEMONSTRATA!

Acest lucru se intampla deoarece glutenul, in cazul celor ce sufera de boala celiatica, cauzeaza daune in intestinul subtire, lucru care duce la anemie, diaree, malnutritie, osteoporoza si creste riscul dezvoltarii unor forme de cancer.

Totusi, doar specialistul poate pune diagnosticul de boala celiatica, in baza unor analize amanuntite. Daca nu suferi de aceasta afectiune, nu ai motive sa renunti complet la gluten.

Poti, insa, sa prezinti sensibilitate la gluten, care este mult mai intalnita si se manifesta prin dureri de stomac, arsuri, balonari, dureri de cap, oboseala si iritatii ale pielii. In acest caz, dupa ce discuti cu medicul, se recomanda sa reduci cantitatea de gluten. Vei evita: graul, secara, orzul, ovazul, faina de cartofi si taratele, dar poti manca: hrisca, porumb, mei, orez, soia.

Dieta fara gluten te ajuta sa slabesti?

Nu trebuie sa fugi de gluten, caci este o sursa de energie, astfel ca daca nu ai o boala care sa iti interzica sa il consumi, este bine sa nu renunti de tot la gluten. Poti totusi sa incerci sa echilibrezi balanta si sa consumi doar anumite produse fara gluten. Fa un test si vezi ce alimente te fac sa te simti obosit, slabit sau iti provoaca dureri de stomac. La acestea poti renunta.

Ai grija, caci dieta fara gluten poate avea si un efect nedorit, adica te poate ingrasa. De ce? Aceste alimente au ingrediente cu indice glicemic ridicat, lucru care creste cantitatea de zahar din sange. Asadar, mai bine este sa renunti la produsele procesate si sa alegi alimente naturale, chiar daca contin gluten: acestea sunt fructele si legumele, carnea slaba, cereale, nuci si seminte, lactate.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top